22 milijarde dinara dobit NIS-a

Kiril Kravčenko

22 milijarde dinara dobit NIS-a

InfoBiz -
Očekujemo da dobit NIS-a u 2012. bude na nivou prošlogodišnje, kazao je Kravčenko

BEOGRAD- Generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko izjavio je da je NIS imao u prvih šest meseci 2012. dobit od 22 milijarde dinara, što je približno isti nivo profita kao u prvoj polovini prošle godine.

On je na predstavljanu polugodišnjih rezultata poslovanja NIS-a na Beogradskoj berzi kazao da su dobrim rezultatima doprineli povećanje efikasnosti poslovanja i smanjenje troškova, dok je značajan negativan uticaj imalo slabljenje dinara. "Očekujemo da dobit NIS-a u 2012. bude na nivou prošlogodišnje", kazao je Kravčenko.

Ta naftna kompanija je 2011. godinu završila sa profitom od 40,6 milijardi dinara, a dobit u prvom tromesečju ove godine bila je 8,4 milijarde dinara. Kako je dodao Kravčenko, negativan uticaj na poslovne rezulatatu u ovoj godini moglo bi da ima dugovanje Srbijagasa, koje je na kraju juna dostiglo 15,5 milijardi dinara. Ukoliko se ne reši problem tog duga, revizor će ga računati kao gubitak, precizirao je Kravčenko i dodao da NIS razume situaciju u kojoj se nalazi državna kompanija Srbijagas i da očekuje da se rešenje problema dugovanja nađe u dogovoru sa Vladom Srbije. Kravčenko je kazao da je vrednost investicija NIS-a u prvoj polovini 2012. godine dostigla 17,2 milijarde dinara, što je 76 odsto više nego u istom periodu 2011. Prema njegovim rečima, najveća ulaganja od ukupno 9,46 milijardi dinara izdvojena su za modernizaciju Rafinerije nafte u Pančevu, koja bi trebalo da bude završena do kraja oktobra ove godine. Investicije u istraživanje i proizvodnju iznosile su 4,3 milijarde dinara, a u razvoj maloprodajne mreže uloženo je 2,25 milijardi dinara, kazao je Kravčenko.

Kako je dodao, do sada je modernizovano oko 30 NIS-ovi benzinskih pumpi a plan je da se do kraja godine završi rekonstrukcije ukupno 100 benzinskih stanica u Srbiji, dok je 130 zatvoreno ili ponuđeno za otkup. NIS je na kraju prošle godine imao 400 benzinskih pumpi u Srbiji. Kravčenko je kazao da je u toku i širenje maloprodajne mreže NIS-a u regionu dodajući da je dogovorena pokrenuta kupovina pupmi u Rumuniji, Bugarskoj i Bosni i Hercegovini, a trenutno se analizira tržište Hrvatske. Nakon završetka modernizacije pančevačke rafinerije nafte, rekao je on, proizvodnja derivata biće povećana za 50 odsto, a planirano je da se 30 odsto od toga plasirana preko NIS-ove maloprodajne mreže u regionu. Kravčenko je kazao da je plan NIS-a da ove godine proizvede 1,7 miliona tona nafte i gasa i da poveća rezerve za milion tona. Generalni direktor NIS-a je kazao da kratkoročno gledano ne očekuje promene cene goriva na srpskom tržištu naftnih derivata, pošto se ne očekuju značajne oscilacije kursa dinara i cene sirove nafte. Kravčenko je kazao da je promet na velikoprodajnom tržištu goriva u Srbiji pao za 11,8 odsto u prvoj polovini ove godine, ali da je NIS povećao svoj udeo sa 66,3 odsto u prvih šest meseci 2011. na 71,6 odsto u istom periodu ove godine.

On je dodao da je maloprodajno tržište goriva zabeležilo rast u privh šest meseci 2012. godine zbog šverca lož ulja i prodaje tog energenta kao dizela na malim privatnim pumpama. Kravčenko je kazao da je šverc u 2012. godine povećan 10 puta, ali je nakon povećanje akciza na lož ulje situacija na tržištu normalizovana i dodao je da NIS zadržao udeo u maloprodaji goriva na 35,3 odsto. Generalni direktor NIS-a kazao je i da će od srede 1. avgusta na prinudni odmor od mesec i po biti poslato oko 300 radnika kompanije i da će nakon tog perioda biti vraćeni na posao. Kravčenko je kazao i da je NIS sprema za realizaciju investicije u pančevačku Petrohemiju, u kojoj bi na osnovu konverzije dugovanja u valsnički udeo, trebalo da poseduje do 34 odsto kapitala. NIS ima više od 9.000 zaposlenih. Većinski vlasnik Naftne industrije Srbije od 2009. godine je ruski Gaspromnjeft. Akcijama NIS-a na trguje se od 30. avgusta 2010. godine na Beogradskoj berzi. Početna cena akcija bila je 500 dinara po komadu, a vrednost akcija NIS-a poslednjeg dana trgovanja prošle sedmice iznosila je 611 dinara. Najviša cena od 865 dinara zabeležena je 3. avgusta 2011. Gaspromnjeft trenutno ima 56,15 odsto akcija NIS-a, Vlada Srbije poseduje 29,87 odsto akcija, a mali akckonari 13,98 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track