icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

Srpski novac može da se "oplodi" i na Filipinima?

Ilirika

Srpski novac može da se "oplodi" i na Filipinima?

Biznis
Liberalizacijom zakona o radu investicionim fondovima, stvorile su se nove mogućnosti za realizaciju viših prinosa, nego što su imali ranije s obzirom na to da su domaća finansijska tržišta plitka i nerazvijena

BEOGRAD - Posle skoro nepunih godinu dana od primene novih propisa koji uređuju poslovanje na tržištu kapitala, građani Srbije, odnosno investitori, i dalje su vrlo oprezni kada je u pitanju investiranje viška novčanih sredstava, pokazala je analiza društva za upravljanje investicionim fondovima "Ilirika".

 

Analizirajući nivo informisanosti investitora u Srbiji, rezultati su pokazali da među srpskim investitorima postoji potreba za većom informisanošću o pozitivnim signalima iz globalnog okruženja, za većom uključenošću u procese globalizacije finansijskih i investicionih tokova, kao i u alternative za ostvarivanje profita.

 

Analitičari "Ilirike" su ukazali da je zbog toga veoma značajno donošenje Zakona o investicionim fondovima, jer se omogućila prilika fondovima u Srbiji da 100 odsto imovine kojom upravljaju, investiraju u zemlje Evropske Unije i OECD.

 

"Na tim berzama postoje hartije od vrednosti koje su direktno vezane za kretanje indeksa tržišta u razvoju. Ulaganjem u takve hartije od vrednosti, ekonomska situacija u zemljama u razvoju permanentno je u fokusu interesovanja portfolio mendžera u investicionim fondovima", izjavio je glavni portfolio menadžer "lirike" Igor Popović.

 

Liberalizacijom zakona o radu investicionim fondovima, stvorile su se nove mogućnosti za realizaciju viših prinosa, nego što su imali ranije s obzirom na to da su domaća finansijska tržišta plitka i nerazvijena.

 

Time se interesovanje za brzorastuća tržišta znatno povećalo, a atraktivne turističke destinacije kao što su Filipini danas mogu posmatrati i kao povoljna destinacija za investiranje.

 

Tako je nedavno rejting agencija Standard end Purs (S&P) podigla kreditni rejting Filipina što je dovelo ovu ostrvsku zemlju na korak do ostvarenja dugogodišnjeg cilja da postanu još atraktivnija destinacija za investicije.

 

S&P je podigao rejting Filipina sa BB na BB+ što je najveći nivo od 2003. godine.

 

Kako tvrdi ova agencija, poboljšanje rejtinga usledilo je usled vidnog poboljšanja stanja u javnim finansijama tokom prethodnog perioda.

 

Filipinski zvaničnici očekuju da će bolji kreditni rejting pomoći Filipinima da privuku više stranih investitora što je ključno za privredni rast.

 

Onaj ko je prepoznao na vreme šanse koje nude ovakve destinacije mogao je da ostvari profit.

 

Tako su na primer portfolio menadžeri investicionog fonda "Ilirika Global" iz Beograda ostvarili solidan prinos od 9,4 odsto ulaganjem u akcije investicionih fondova na Njujurškoj berzi koje prate berzanski indeks Filipina u prethodna dva meseca.

 

Prinos je bio veći nego da je ulagano na američke i evropske berze ili da je ulagano na berzi u Srbiji gde je Belex15 u julu pao za 0,12 odsto.

 

Pored toga, ceo region jugoistočne Azije, naročito Tajland i Malezija, za "Iliriku" je predstavljao povoljno investiciono okruženje.

 

"Naravno, globalizacija ima i drugu stranu priče. Rizici koji proizlaze iz globalne ekonomske krize učinile su sve zemlje manje ili više ranjive na eksterne šokove. Ta osetljivost se mora uzeti u obzir prilikom donošenja investicionih odluka i zbog toga se snažno preporučuje konsultacija sa investicionim analitičarima koji svakodnevno prate ekonomska dešavanja u celom svetu", ukazuju analitičari "Ilirike".

 

"Ilirika" je jedna od vodećih finansijskih kompanija u regionu i prisutna je na srpskom, slovenačkom, hrvatskom i makedonskom tržištu kapitala.

 

Više od petnaest godina "Ilirika" pruža finansijske usluge poput kvalitetnog upravljanja investicionim fondovima, berzanskog posredovanja i upravljanja sredstvima, do pružanja usluga u postupcima spajanja i akvizicija kompanija.

 

 

 

 

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...