Rešeno: Manje rate za kredite u švajcarcima
Foto: Think

POMOĆ za građane Udruženje banaka prihvatilo preporuku NBS

Rešeno: Manje rate za kredite u švajcarcima

InfoBiz -
Dobra vest Olakšice za otplatu duga važiće u naredne tri godine, a uvereni smo u to da će doći i do kursnih olakšica, kaže Veroljub Dugalić

BEOGRAD - Spas u poslednji čas za prezadužene građane.Građanima koji su uzimali kredite u švajcarskim francima i zapali u probleme jer ne mogu da ih otplaćuju konačno će pasti teret s grbače. Upravni odbor Udruženja banaka prihvatio je preporuke Narodna banke Srbije u vezi s olakšavanjem otplate kredita u švajcarcima, potvrdio je juče predsednik Udruženja banaka Veroljub Dugalić.Tri godine- Upravni odbor razmotrio je preporuku NBS i predložio bankama da je prihvate. U narednih nekoliko dana, u saradnji s Narodnom bankom, pripremićemo jedinstveno standardizovano rešenje i preporučiti ga svim bankama. To će biti olakšice koje će važiti u naredne tri godine, a uvereni smo u to da će doći i do kursnih olakšica - rekao je Dugalić i dodao da će bankama predlog biti upućen u narednih nekoliko dana, ali da će im biti potrebno vreme da tehnološki prilagode svoje poslovanje.Podsetimo, glavna preporuka NBS bankama bila je da klijentima koji imaju stambene kredite u švajcarskim francima omoguće otplatu kredita u ratama manjim od prvobitno ugovorene, s tim što rok otplate odloženog duga ne bi mogao da bude kraći od tri godine.Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijenata „Efektiva“ kaže da je bilo očekivano da će banke prihvatiti preporuku NBS, ali ističe da ta odluka nije dobra za klijente.Odbijanje ponude- I u Hrvatskoj su banke 2011. prihvatile slične preporuke centralne banke, ali je od 120.000 klijenata samo njih sedmoro prihvatilo da potpiše aneks ugovora. Preporuka NBS nije dobra za klijente jer će posle perioda od tri godine biti u problemu zato što će morati da vraćaju i taj ostatak duga - kaže Gavrilović i dodaje da je za klijente najbolje rešenje da se krediti u švajcarcima pretvore u evro po kursu koji je važio na dan isplate kredita.

Banke preporuku prihvatile kao zakonEkonomista Aleksandar Stevanović kaže da su banke prihvatile preporuku NBS kao zakon.- Banke su procenile da je NBS toliko jaka i da ima topuz kojim će moći da ih natera to da prihvate, pa su zato odlučile da preporuku prihvate kao zakon - ističe Stevanović.

Preporuke centralne banke♦ Da klijentima omoguće da u naredne tri godine kredite otplaćuju po kursu na dan odobravanja kredita uvećanom za najviše osam odsto u odnosu na evro.♦ Da pri otplati rata obračunavaju razliku između rate po tekućem kursu švajcarca i rate po preporučenom obračunskom kursu, a da na razliku duga ne naplaćuju kamatu.♦ Da klijentima koji imaju kredite do iznosa u protivvrednosti od 80.000 evra na dan odobravanja, omoguće da ih otplaćuju u ratama manjim u odnosu na prvobitno ugovorene.♦ Da najkasnije do 1. avgusta 2013. ponude korisnicima kredita aneksa ugovora, a da se klijenti izjasne o ponudi do kraja godine.♦ Da troškove vezane za obavljanje preporuke ne naplaćuje od klijenata.♦ Da svakom klijentu koji kasni s otplatom kredita ponudi reprogram kredita u skladu s ovom preporukom.♦ Preporuka se primenjuje na rate stambenih kredita indeksiranim u švajcarcima koji dospevaju nakon zaključenja aneksa ugovora iz tačke 4. ove preporuke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track