DOBAR BIZNIS: Akcije Aerodroma vrednije od zlata!
Foto: Nebojša Mandić

Analiza kako iskoristiti rast besplatnih deonica

DOBAR BIZNIS: Akcije Aerodroma vrednije od zlata!

InfoBiz -
Građani koji ovih dana budu želeli da prodaju akcije domaće vazduhoplovne luke „Nikola Tesla“ mogu da zarade i do 120 odsto više na njima

BEOGRAD - Građani koji su odlučili da ne prodaju besplatno dobijene akcije Aerodroma „Nikola Tesla“ ovih dana mogu to da urade i da zarade 120 odsto. Deonice su, pojedinačno, mogli da prodaju za 640 dinara kad su ih dobili 2011, a juče za oko 1.400 dinara.Akcije beogradske vazdušne luke od početka godine poskupele su za 40 odsto, a samo u aprilu za 35 odsto, što je najviše od svih firmi na Beogradskoj berzi. Trenutna računica pokazuje da je svako ko je kupio akcije Aerodroma 2011. za 1.000 evra i prodao ih ovih dana, zaradio 1.200 evra, a ko ih je kupio početkom godine i prodao sad, zaradio je 400 evra.

Miroslav Radaković, glavni broker BDD Sinteze invest, kaže za Kurir da su građani koji su ih dobili besplatno, za četiri godine ostvarili prinos od oko 120 odsto.- Ova investicija po visini prinosa nadmašuje bilo koji depozit, ulaganje u zlato, obveznice, nekretnine ili bilo koju drugu vrstu aktive - ističe Radaković.On navodi da je glavni razlog povećan priliv investicionih sredstava nakon završetka preuzimanja „Imleka“ i „Bambija“. Takođe, vremenski se poklopio i otkup akcija od malih akcionara „Sojaproteina“ i „Veterinarskog zavoda“, što je stvorilo priličnu količinu novca koju su prodavci reinvestirali u trenutno najbolje akcije na berzi, među kojima je i Aerodrom. Radaković navodi da su akcije prebrzo porasle u kratkom roku tako da očekuje korekciju cene.Na Aerodromu „Nikola Tesla“ kažu za Kurir da je njihova težnja da dobro posluju kako bi mogli da obezbede veću vrednost firme.- Rast vrednosti akcija verovatno je direktna posledica uspešnog poslovanja koja je u protekloj godini zabeležila izvanredne rekorde i koje smo nastavili da ostvarujemo i ovoj godini - dodaju na Aerodromu.

Model privatizacijeKONCESIJA NE VALJA ZA AKCIONARERadaković kaže da će biti veoma zanimljivo ispratiti koji će model privatizacije Vlada Srbije izabrati, što će opredeliti i dalji potencijal ove kompanije.- Klasična privatizacija većinskog udela svakako bi bila bolja za postojeće akcionare od sve više pominjanog modela dugoročne koncesije - ističe on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track