ALARMANTNO: Kineska kriza diže rate kredita u Srbiji
Foto: Profimedia

Pad berze nije prošlost, širi se na bankarski sektor

ALARMANTNO: Kineska kriza diže rate kredita u Srbiji

InfoBiz -
Radi zaštite kapitala, bankari će dizati kamatne stope, što pored skupljih zajmova za građane i privredu povlači pad proizvodnje i otkaze

BEOGRAD - Kriza kineske berze nije prošla, već preti da eskalira i prelije se na bankarski sektor, predviđa ugledni analitičar magazina Forin polisi Danijel Altman. Ukoliko se to desi, neminovan je ponovni rast bankarskih kamata, što za građane i privredu znači još veće zaduživanje, ali i otplatu postojećih indeksiranih kredita zbog povećanja eulibora ili libora.Takođe, poskupljenje izvora finansiranja uticaće na pad investicija u proizvodnju, pad privrede i posledično nova otpuštanja zaposlenih, ukazuju stručnjaci.Realne pretnjeDa opasnost od širenja kineske krize nije prošla, slaže se i finansijski analitičar Dragovan Milićević, koji ističe da u tom slučaju ni građani Srbije neće biti pošteđeni.

- Kad se kriza javi u velikoj ekonomiji kao što je kineska, onda se može očekivati da se ona širi po sistemu spojenih sudova. Pitanje je koliko evropske banke imaju kineskih hartija od vrednosti, a imaju ih mnogo. Ako se kriza prelije na bankarski sektor, banke će morati da dižu kamatne stope u odbranu svoje aktive, a to će poskupeti kredite u Evropi, pa i u Srbiji. Amerika je već digla referentnu kamatnu stopu za pola procenta, što je za njih veliko povećanje - objašnjava Milićević. On u širenju krize vidi još jednu negativnu posledicu po srpsku privredu.Pad izvoza- Ako padne izvoz iz evropskih zemalja u Kinu i Evropa uđe u dodatnu recesiju, to će za posledicu imati i pad našeg izvoza. Kriza se kreće kroz realni sektor, onda kroz monetarni, i vraća u privredni, koji je onda u još goroj situaciji - ističe Milićević i dodaje da, ako se nastavi prodaja kineskih akcija i njihov pad, to može pokrenuti lavinu.Upravo na tako nešto upozorava i Danijel Altman, profesor biznisa na Univerzitetu u Njujorku.- Postoji šansa da kriza metastazira i na bankarski sistem ukoliko prodaja akcija ne donese dovoljno novca da pokrije visoke profite obećane investitorima. Ukoliko se to desi, kineske banke će morati da plate investitorima van sopstvenog kapitala, a ako ga nemaju dovoljno, Peking će opet morati da ih izvlači. Ali ovaj put ne povećanjem cene akcija, već direktno, najverovatnije unovčavajući obveznice u stranim valutama, poput američkih bankovnih zapisa - smatra Altman.Da bi kineska kriza veoma brzo mogla da se proširi na ostatak sveta, ukazala je i direktorka MMF Kristin Lagard.- Kriza sa akcijama na kineskoj berzi pokazala je da se rizici brzo prenose s jedne na drugu ekonomiju - ističe ona.

Zezaju krizuTOMA LOVI INVESTITORE IZ KINEPredsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se s predsednikom vlade Kine Li Kećengom i tom prilikom ocenio da je sada pravo vreme da odnosi dve zemlje, posebno u oblasti ekonomije, dostignu novu fazu zajedničkim ulaganjem u izgradnju fabrika.- Te fabrike će na treća tržišta izvoziti proizvode napravljene u Srbiji. Meni je najvažniji cilj da zaposlim Srbiju, a vaša pomoć u ostvarenju tog cilja je dragocena - naglasio je Nikolić. Li je prihvatio Nikolićev predlog da se uđe u novu fazu ekonomskih odnosa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track