ALARMANTNO: Uvozićemo majstore iz Pakistana
Foto: Shutterstock

Srbija ostaje bez kvalitetne radne snage

ALARMANTNO: Uvozićemo majstore iz Pakistana

InfoBiz -

Zbog odliva mozgova, smanjenog priraštaja i nedostatka zanatlija uskoro neće imati ko da nas leči ili da gradi, pa ćemo radnike za te poslove dovoditi iz inostranstva, najviše sa istoka

Za najviše dve godine u Srbiji neće imati ko da kuva, leči, gradi jer na tržištu rada neće biti dovoljno dobrih radnika ovih zanimanja, pa ćemo morati da ih uvozimo iz inostranstva, upozoravaju upućeni.Da već sada nema dovoljno kvalitetnih majstora, i to ne samo za gradnju važnih infrastrukturnih objekata već ni za održavanje postojećih, upozorava Goran Rodić, potpredsednik Građevinske komore Srbije.

Kinezi su skupi- Za godini ili dve faliće nam dobri majstori svih profila, keramičari, stolari, vodoinstalateri, mašinbravari, elektromontažeri. Već sada nam nedostaju industrijski izolateri koji rade specijalne izolacije na fabrikama, gasovodima i slično. Strane firme dobijaju poslove na održavanju infrastrukture i dovodiće jeftine i dobre majstore iz Indije i Pakistana i možda iz okruženja, iz Bosne i Hercegovine i Makedonije, koji su jeftiniji. Kinezi su već skupi za nas. Sa strane ćemo uvoziti i dobre majstore za saniranje termoelektrana, puteva, vodovoda, kao i rukovaoce mašinama i radnike za nove tehnologije - kaže Rodić.On naglašava da su kvalitetni domaći majstori u poznim godinama, retki su i imaju svoju cenu.I u Nacionalnoj službi za zapošljavanje ističu da poslodavci sve teže dolaze do radne snage koja im je potrebna.Potrebe poslodavaca- Poslodavci su u 2016. godini iskazali višestruko veću potrebu za tehničko-tehnološkim i u manjoj meri za društveno-humanističkim znanjima. Zanimanja kod kojih postoji najveća potreba za stručnim znanjima su stručnjaci za razvoj softvera, radnici za obezbeđenje imovine i lica, šivači tekstila, zavarivači i rezači plamenom, monteri mehaničkih mašina - kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Kriza tržišta radaTREBAĆE NAM 100.000 RADNIKASrbiji bi posle 2040. moglo da nedostaje od 80.000 do 100.000 radnika jer će biti sve manje radno sposobnih ljudi zbog iseljavanja i smanjenog priraštaja, upozorio je nedavno ekonomista Ivan Nikolić.- Već od 2027. ulazimo u ozbiljnu krizu tržišta rada koja bi se ogledala u nemogućnosti obezbeđivanja dovoljne radne snage kao podrške daljem rastu - ukazao je on pozivajući se na statističke procene da će se broj nezaposlenih u Srbiji s prošlogodišnjih 489.400 smanjiti na 369.200 radnika do 2025. godine, a 2033. nezaposlenost će pasti na ispod 100.000.

Slavica Tomčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track