ALAVO: Bacićemo jaja za 2 miliona evra
Foto: Shutterstock

Uskrs ispraznio džepove pravoslavnim vernicima u Srbiji

ALAVO: Bacićemo jaja za 2 miliona evra

InfoBiz -

Hrišćani tradicionalno farbaju više jaja nego što mogu da pojedu, pa se procenjuje da će posle praznika u smeću završiti čak 25 miliona komada

Svako od 2,5 miliona pravoslavnih domaćinstava u Srbiji baciće u proseku po 10 ofarbanih uskršnjih jaja, što znači da će u kontejneru završiti 25 miliona komada. Računajući da je prosečna cena jaja 11 dinara po komadu, neumerena pretpraznična euforija vernike nepotrebno košta 275 miliona dinara, odnosno 2,24 miliona evra.Naime, procene su da domaćinstva u proseku farbaju po 50 komada jaja za Uskrs, što je za prosečnu tročlanu porodicu previše, čak i kada se na stranu odvoje čuvarkuće ili deo pokloni familiji i prijateljima. Otuda se procenjuje da će bar petina od 125 miliona peraški završiti u đubretu.Neumerenost u kupovini hrane za velike verske praznike, slave, rođendane i svadbe svede se na to da se u Srbiji na godišnjem nivou, prema nekim procenama, baci oko 250.000 tona hrane, dok istovremeno trećina stanovništva živi u siromaštvu. Iako zvanična statistika o bacanju hrane ne postoji, ekonomista Vladimir Marinković, predsednik Ekonomskog kokusa u Skupštini Srbije, kaže da se vrednost bačene hrane meri desetinama miliona evra.- Bilo bi neozbiljno da kažem da se baci 10 ili 50 miliona evra hrane godišnje pošto niko nije radio preciznu analizu. Sigurno je reč o desetinama miliona evra koje se bace samo iz restorana, pekara i menzi u firmama, a možete zamisliti koliko tek bace domaćinstva. Strašno je da se hrana baca u zemlji sa toliko nezaposlenih i socijalno ugroženih - rekao je Marinković. On ističe da je zato u pripremi zakon o višku namirnica kako bi koordinacijom države višak hrane bio na bezbedan način podeljen najsiromašnijim građanima.Goran Papović iz Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača navodi da građani zbog slabije kupovne moći sve manje bacaju hranu.- Čini mi se da se sada sve manje baca, a ankete koje smo sproveli pokazale su da ljudi višak hrane dele siromašnijim komšijama - kaže Papović.

Skupi običajiNA GROBLJIMA OSTAVIMO 7,5 MILIONA JAJAS obzirom na to da je u Srbiji običaj da se vaskršnja jaja nose i ostavljaju na grobovima preminulih bližnjih, ogroman broj završio je i na grobljima. Ako je svako pravoslavno domaćinstvo na groblju ostavilo po tri jajeta, na ovaj način neiskorišćeno je najmanje 7,5 miliona jaja. Na taj način za duše preminulih Srbi su potrošili 82,5 miliona dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track