Aleksandar Antić: Ne odustajemo od koncepta reorganizacije EPS
Foto: Zorana Jevtic

Distribucija električne energije biće jedinstveba

Aleksandar Antić: Ne odustajemo od koncepta reorganizacije EPS

InfoBiz -
Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić tvrdi da će posle restrukturiranja Elektroprivreda Srbije biti modrno preduzeće u koje će ući svih pet postojećih distributivnih kompanija.

BEOGRAD - Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da Vlada Srbije neće odustati od koncepta reorganizacije Elektroprivrede Srbije (EPS), kojim je predviđeno da bude formirano jedistveno ekletrodistribitivno preduzeće za celu Republiku u koje će ući i Elektrovojvodina.

On je novinarima rekao da nije dobro što predstravnici pokrajinske administracije i jedan broj političkih stranka u Vojvodini pokušavaju da politizuju temu koja je vezana za restrukturiranje Elektroprivrede Srbije (EPS), tako što zahtevaju da elektrodistributivno preduzeće Elektrovojvodina ostane posebno preduzeće.

- Mi ostajemo čvrsto pri našem konceptu. EPS će se reorganizovati i restrukturirati u moderno preduzeće i nećemo dozvoliti da se ovo pitanje politizuje na jedan ovako prizeman dnevnopolitički način. EPS je jedan izuzetno ozbiljan i značajan sistem za budućnost ove zemlje i ne bi trebalo u ovoj fazi kada se nalazi u procesu konsolidacije teme vezane za EPS da se koriste u dnevnolitičke svrhe - istakao je Antić.

Srpski ministar energetike je rekao da neko manipuliše pokrajinskom javnosti potpuno netačnim podatkom da će "neko da utopi" Elektrovojvodinu u Elektrodistribuciju Beograd.

- Sistem je potpuo drugačiji. Pravi se operater distributivnog sistema i u tog operatera ulazi svih pet postojećih kompanija. To je zato što hoćemo da napravimo efikasan, moderan sistem. I ono što je za građane najvažnije, hoćemo da obezbedimo da na čitavoj teritoriji Republike Srbije imamo potpuno identične troškove distribucije struje - rekao je on.

Antić je istakao da bi posledica ostajanja sadašnje šeme bila da u pojedinim gradovima i opštinama budu potpuno različiti troškovi dustributivnih sistema.

- Stav Vlade, stav mog ministarstva je da to mora biti jedan sistem u kome će cena tih usluga biti jedinstvena -rekao je srpski ministar energetike.

Antić je istakao da "posebno zabrinjava činjenica da pokrajinski sekretar za energetiku pokazuje toliku dozu nepoznavanja procesa koji su u toku u EPS-u, da ne razume da se pravi potpuno novi operater distributivnog sistema na nivou cele Republike i u koji će ući svih pet postojećih eletrodistributivnih sistema, a samim tim i Elektrovojvodina".

- Ako kolegama iz Pokrajinskog sekretarijata za energetiku nešto nije razumljivo u našem konceptu vrata mog ministarstva su uvek otvorena. Nismo, nažalost, imali bilo kakav poziv da razgovaramo na tu temu. Da smo ga imali pretpostavljam da bi kolegama to dobro pojasnili - rekao je ministar energetike Srbije.

Dodao je da je "obaveza svih u Vladi, a verujem i svih javnih poslenika, da obezbedimo da ova država ima budućnost, a deo te budućnosti je bez ikave dileme snažna i moćna Eletroprivreda Srbije, ali da bi ila jaka i moćna ona mora biti daleko bolje organizovana nego što je danas".

On je istakao i da građani Vojvodine moraju da znaju da je imovina Elektrovojvodine već decenijama imovina EPS-a, da tu imovinu neće odneti bilo gde, da će tamo ostati ti isti ljudi da rade, već će samo doći do nekih organizacionih promena.

- To je jedan trend u većini zemalja da je opetrater koji pruža kvalitetnu identičnu uslugu na teritoriji čitave države. Nema trunke bilo kave potrebe za bilo kakvom politizacijom - istakao je Antić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track