AMBASADOR LI MANČANG: Kineske investicije u Srbiji biće vredne ukupno 10 milijardi dolara
Foto: Beta/Milos Miskov

AMBASADOR LI MANČANG: Kineske investicije u Srbiji biće vredne ukupno 10 milijardi dolara

InfoBiz -

BEOGRAD - Kineski ambasador u Srbiji Li Mančang ocenio je da je Srbija iskoristila priliku za unapređenje saradnje sa Kinom najavljujući da će ukupan obim kineskih investicija u aktuelnim i najavljenim projektima biti 10 milijardi dolara.

"Neke druge zemlje na Balkanu pokazale su 'zavist' prema Srbiji" koja je iskoristila priliku za unapređenje saradnje sa Kinom. Mislim da je Srbija preuzela vođstvo u tom pogledu i da će druge evropske zemlje možda slediti taj put", rekao je Li u intervjuu za "Čajna dejli".

To je, kako navodi, uglavnom rezultat činjenice da je rukovodstvo Srbije razumelo značaj inicijative "Jedan pojas jedan put", a dve strane su 2015. godine potpisale memorandum o saradnji.

Foto: Stevan Jokić
Foto: Stevan Jokić

Li je ukazao da su premijer i novoizabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i aktuelni šef države Tomislav Nikolić više puta naglasili da će inicijativa koju je predložio kineski predsednik Si Đinping 2013. godine pomoći da svetska ekonomija izađe iz stagnacije posle globalne finansijske krize 2008. godine.

"Dakle, vodeći lideri Srbije pozvali su svoju zemlju da iskoristi priliku da pronađe sinergiju sa tom inicijativom", rekao je Li.

Podsećajući da je most od Zemuna do Borče preko Dunava prvi kineski most u Evropi, ambasador Li kaže da će rekonstrukcija pruge između Beograda i Budimpešte biti prva koju će raditi Kinezi na starom kontinentu.Ovaj projekat će, kako se očekuje, početi tokom godine pošto Evropska komisija završi proveru ugovora o kreditu.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Prema rečima Lija, kineske kompanije trenutno učestvuju u izgradnji auto-puta i termoelektrane u Srbiji, kao i obilaznice oko Beograda.

Takođe rade na poboljšanju objekata za preradu otpadnih voda i toplovodne mreže, a nekoliko kineskih kompanija nadmeće se da dobije ugovor o projektu izgradnje elektrane, a ukupne vrednost investicija je 900 miliona dolara.

Kina će pomoći u izgradnji industrijskog parka na 300 hektara u prvoj fazi, dodao je Li.

Nakon potpisivanja memoranduma o saradnji, dve strane se nadaju da će potpisati ugovor do kraja godine kako bi sledeće godine mogli da počnu radovi, rekao je Li.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Čajna dejli prenosi i reči ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da će Vučić predvoditi delegaciju Srbije na Forumu o međunarodnoj saradnji "Pojas i Put" koji se u junu održava u Pekingu, navodeći da to svedoči o značaju koji naša zemlja pridaje toj inicijativi globalnog karaktera.

Dačić kaže da Srbija želi što tešnje povezivanje sa svetom i da u tom kontekstu želi još veći zamah saradnje sa Kinom kada je reč o investicijama u infrastrukturu kako bi Srbija mogla da postane važno regionalno saobraćajno čvorište, navodi kineski list.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track