ANALIZA: Guvernerka samo 90 dana držala inflaciju pod kontrolom!
Foto: Zorana Jevtic

NBS od 2012. godine neuspešna u svom radu

ANALIZA: Guvernerka samo 90 dana držala inflaciju pod kontrolom!

InfoBiz -
Od 900 dana koliko je na čelu centralne banke, Tabakovićeva u 810 nije pogodila planirani okvir inflacije

BEOGRAD - Za 30 meseci mandata guvernerke Jorgovanke Tabaković Narodna banka Srbije uspela je samo u jednom kvartalu, tačnije u septembru 2013, da dovede inflaciju u granice cilja (od dva i po do šest odsto), iako je, kako ona stalno ponavlja, upravo to glavni posao NBS.Kada je neko upita zašto su kamate na kredite visoke ili šta se dešava s kursom dinara, Tabakovićeva spremno odgovara da posao NBS nije da zakonom ograničava kamate, već da drži inflaciju u ciljanim okvirima. Međutim, od avgusta 2012, kada je postala guverner, inflacija je samo u jednom kvartalu bila u okviru koji je projektovala NBS.

Centralna banka je juče objavila da će u januaru 2015. inflacija biti blizu nule, što je skoro 2,5 odsto ispod donje projektovane granice. Viceguverner NBS Veselin Pješčić očekuje da će sredinom godine inflacija doći u granice cilja od četiri plus-minus 1,5 odsto, a usled rasta nekih regulisanih cena, pre svega struje.

Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže da je velika zabluda da je NBS uradila dobru stvar ako je inflacija ispod donje projektovane granice.- Tu se razlikuju dobre i loše centralne banke. Ako NBS stalno greši, treba da menja tim koji to radi jer tako postiže viši stepen odgovornosti - kaže on za Kurir.I ekonomista Saša Ðogović misli da stalne greške u projektovanju inflacije znače gubitak kredibiliteta. On smatra da će ipak inflacija sredinom godine biti u planiranom opsegu jer će poskupeti struja, gorivo, kao i drugi proizvodi koji su pod kontrolom države.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track