ANALIZA Industrija prva izašla iz krize: Pozitivne privredne promene u 2015.

Porast

ANALIZA Industrija prva izašla iz krize: Pozitivne privredne promene u 2015.

InfoBiz -
Ekonomski pokazatelji u suštini su dobri, industrijski rast je veći od očekivanog, izvoz solidan, a budžet bolji, ukazuje ekonomista Goran Nikolić

BEOGRAD - Porast industrijske proizvodnje i izvoza, smanjenje budžetskog deficita i fiskalna konsolidacija, rast poverenja međunarodnih kreditora samo su neki od pokazatelja da u Srbiji bar u prethodnih šest meseci ima i boljitka.Rešavanju nagomilanih problema doprinelo je i donošenje nekoliko zakona u vezi sa privredom, koji će obezbediti povoljnije uslove za nove investicije.- Ekonomski pokazatelji su u suštini dobri i ima više dobrih stvari nego loših. Industrijski rast je veći od očekivanog, izvoz je solidan, budžet je bolji. Industrijska proizvodnja će na kraju godine biti šest odsto u plusu, što je ohrabrujuće. Jedino su investicije podbacile i manje su od planiranih - kaže ekonomista Goran Nikolić.U prilog boljoj poslovnoj klimi i većim stranim ulaganjima ide i novi zakon o planiranju i izgradnji, kojim je rok za dobijanje građevinskih dozvola skraćen na 28 dana. Mamac za veće investicije biće i mogućnost konverzije zemljišta iz prava korišćenja u pravo svojine, a najveći adut svakako će biti stabilnost fiskalnog sistema i jačanje poverenja stranih kreditora.1. Svetska bankaPODRŠKA VLADI SRBIJE - DVE MILIJARDE DOLARASvetska banka odobrila je Srbiji zajam od dve milijarde dolara, a u narednih pet godina ovim sredstvima Svetska banka želi da podrži razvoj konkurentne i inkluzivne privrede u Srbiji, i to kroz pridruživanje zemlje EU. Izvršni direktor Svetske banke za Srbiju Jorg Friden izjavio je da je petogodišnji program podrške Srbiji demonstracija poverenja te institucije da će Vlada Srbije nastaviti sa pozitivnim reformskim pomacima.2. Smanjen deficitPET PUTA MANJI OD PLANIRANOGDeficit budžeta od početka godine, a zaključno sa julom, kreće se između 25 i 30 milijardi dinara, što je, kako je istakao ministar finansija Dušan Vujović, četiri ili pet puta manje od ciljane vrednosti koju je podržao MMF i tri puta manje od nivoa kriterijuma iz Mastrihta.

3. Trgovinska razmenaPORAST IZVOZA ZA 7,4 ODSTOUkupna spoljnotrgovinska razmena Srbije od januara do juna 2015. bila je oko 13,99 milijardi evra, što je za 7,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Izvezena je roba u vrednosti od oko 5,9 milijardi evra ili za 8,2 odsto više u nego u periodu od januara do juna 2014. godine, dok je uvoz bio 8,03 milijarde evra ili za 6,8 odsto viši.4. Industrijska proizvodnjaPRVI VELIKI SKOK OD 2008. GODINEDomaća industrijska proizvodnja u maju je zabeležila najveći skok od jula 2008. i ukupno je uvećana za 17,7 odsto.Dobre rezultate imamo zahvaljujući struji, rudarstvu i prerađivačkoj industriji, a čak 15 oblasti prerađivačke industrije ostvarilo je rast u periodu od januara do maja.

5. Nove fabrikeNOVA RADNA MESTA„Železara“ za prva tri meseca rada uštedela 21 milion dolara i višestruko povećala proizvodnju. U aprilu je otvorena fabrika „Džinsi“ u kojoj treba da radi 120 ljudi. U maju u Rumi je otvorena fabrika italijanske „Kalcedonije“ i predviđen posao za 600 radnika. U junu je u Rumi otvorena fabrika kompanije „Everest prodakšen“, koja će zaposliti ukupno 1.200 ljudi.6. Privatizacija i zakoniDO DOZVOLE ZA MESEC DANAUsvojen je Zakon o privatizaciji, kojim je predviđen završetak procesa prodaje 584 preostale društvene firme do kraja godine. Vlada je donela još nekoliko strateških zakona kao što su Zakon o stečaju i Zakona o planiranju i izgradnji, kojim se omogućava da se na jednom šalteru za 28 dana dobiju sve potrebne dozvole, a građevinska dozvola za pet dana. Donet je i Zakon o konverziji prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track