Antić: S Milerom o nižoj ceni gasa za preduzeća u Srbiji
Foto: Zorana Jevtić

Mogući povoljniji uslovi za industriju

Antić: S Milerom o nižoj ceni gasa za preduzeća u Srbiji

InfoBiz -
Srpski ministar energetike pregovara sa predsednikom Gasproma da kompanije koje gas koriste kao sirovinu, a ne kao energent, budu privilegovane

BEOGRAD - Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je danas da će s predsednikom uprave Gasproma Aleksejom Milerom razgovarati u Beogradu o boljim uslovima za snabdevanje gasom preduzeća u Srbiji.

Antić je tokom Evropskog biznis kongresa (EBC) rekao novinarima da je Miler došao ne kao čelnik Gasproma, već u svojstvu predsednika EBC, ali da se svaka prilika koristi za razgovore.

- Kada je reč o hemijskom kompleksu, i ovom prilikom razgovaramo o mogućnosti da dobijemo određene povoljnosti za kompanije koje gas koriste ne kao energent veća kao sirovinu - rekao je Antić.

On je rekao da u drugoj polovini ove godine očekuje smanjenje cene gasa, na osnovu formule za obračun cene.

Agencije za energetiku Srbije je danas saopštila da je njen Savet odobrio pojeftinjenje prirodnog gasa od 1. juna, u proseku za 5,4 odsto za sve kupce koji imaju pravo na javno snabdevanje, a za 5,1 odsto za domaćinstva.

Teko će domaćinstava od idućeg meseca kubni metar prirodnog gasa u proseku plaćati za 2,7 dinara manje, bez PDV, nego što plaćaju sada.

To je, posle decembra 2013. godine, drugo pojeftinjenje prirodnog gasa u Srbiji, navela je Agencija za energetiku i podsetila da se cene gasa usklađuju sa cenama derivata nafte na svetskom tržištu i promenama kursa američkog dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track