BAJATOVIĆ NA GASNOM SKUPU U VARNI: Srbiji 60 miliona evra za povezivanje s Bugarskom
Foto: Marina Lopičić

Gradnja gasovoda Niš-Dimitrovgrad-Sofija

BAJATOVIĆ NA GASNOM SKUPU U VARNI: Srbiji 60 miliona evra za povezivanje s Bugarskom

InfoBiz -

Srbija bi od Evropske komisije mogla da dobije oko 60 miliona evra za gradnju gasovoda Niš -Dimitrovgrad-Sofija, što bi omogućilo našoj zemlji da dobija gas iz pravca Bugarske, izjavio je u ponedeljak direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, koji je učestvovao na Međunarodnom gasnom skupu u Varni.

Evropska komisija, kaže on, raspoložena je da iz evropskih fondova finansira i druge interkonekcije kao što su Bugarska-Grčka-Turska, potom Rumunija-Bugarska i Bugarska-Srbija.

Ostaje, međutim pitanje obezbeđivanja dovoljnih količina gasa da bi bilo isplativo povezivanje svih ovih gasovoda.

Gas bi stizao iz Azerbejdžana, Turkmenistana, zapadnog Nabuka i Baumgartena u Austriji.

"Bugarska i Evropska komisija su se takođe složile da je neophodno i prisustvo ruskog gasa kako bi ceo posao bio komercijalan i kada je u pitanju isplativost gradnje, ali i kada je reč o budućoj ceni gasa. S obzirom na to da su u pitanju različiti izvori snabdevanja gasa, realno je očekivati i konkurentnost cena", kaže Bajatović.

Ono što, međutim upada u oči, jeste što svi ovi gasovodi koji bi bili potencijalni drugi izvor snabdevanje zaobilaze Srbiju.

Jedino što našoj zemlji u takvom situaciji preostaje je da EK ostane pri obećanju da će pomoći finansiranje pravca prema Bugarskoj, ali i da se obezbedi siguran prolaz ruskog gasa preko ove zemlje, koga jedino ima dovoljno.

Interesantno je da Bugarska ima ideju, kako se čulo, da gradi pravac prema Ukrajini, a suština je obnavljanje unutrašnjeg gasnog bugarskog sistema i povećanje njegovog kapaciteta.

Cilj je da se kroz interkonekciju otvori tržište jugoistočne Evrope.

Ono što je važno, kaže Bajatović, jeste da je EK zatražila da se preispitaju svi međudržavni ugovori o gasu, jer se smatra da oni nisu komercijalni, ali i da se izmeni pravna regulativa kako bi se sve prilagodilo propisima EU.

(Tanjug/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track