BEDA: Srbi će do 2020. raditi za 370 evra
Foto: Think

Crne prognoze analitičara

BEDA: Srbi će do 2020. raditi za 370 evra

InfoBiz -
Za veće plate neće biti ni osnova jer će industrijska proizvodnja, izvoz i domaća tražnja blago rasti ili čak stagnirati, ukazuje Milićević

BEOGRAD - Građani Srbije će do 2020. imati prosečnu zaradu manju od 45.000 dinara, a nivo korupcije u zemlji biće na onom iz 2012, ukazuju prognoze stručnjaka sa sajta Trejdingekonomist.Analitičari, čije su se analize ekonomskih kretanja za oko 190 zemalja sveta pokazale kao tačne u više od 90 procenata, svoje tvrdnje o tome da nikakvog rasta zarada u narednih nekoliko godina neće biti zasnivaju na analizi podataka domaćih institucija, pre svega na statistici kretanja ekonomskih indikatora iz centralne banke i statističkog zavoda.Privredni ambijentNjihova prognoza glasi da će tek za četiri godine, odnosno famozne 2020. godine, prosečna zarada biti tek nešto iznad 45.000 dinara.Finansijski analitičar Dragovan Milićević u svom autorskom tekstu za sajt Makroekonomija navodi, na osnovu pomenutih analiza Trejdingekonomista, da za veće plate neće biti ni osnova jer će industrijska proizvodnja, izvoz i domaća tražnja blago rasti ili čak stagnirati.- Plate u javnom sektoru neće znatnije rasti u narednih nekoliko godina. Na to upućuju i podaci o isplaćenim zaradama u januaru 2016, gde se navodi da je prosečna zarada oko 40.000 dinara, posle kratkotrajne euforije na bazi decembarskih isplata koje su uvek znatno veće i da takva pojava traje već godinama - kaže Milićević.On ističe da, kad se dodaju i drugi pokazatelji privrednih aktivnosti, kao i stanje privrednog ambijenta zemlje, onda analizu pomenutih svetskih stručnjaka možemo uzeti s veoma velikom dozom pouzdanosti.Gubimo tri milijarde- Srpska privreda godišnje gubi dve do tri milijarde evra ekonomski dodatne vrednosti, što de fakto ograničava mogućnosti investiranja i finansiranja privrednog rasta - zaključuje Milićević.

Evo šta nam predviđaju stručnjaci portala Trejdingekonomist

BRUTO DRUŠTVENI PROIZVOD

Kretanje BDP po paritetu kupovne moći pokazuje da se ona neće znatno povećati u naredne četiri godinePOTROŠAČKA TRAŽNJA2-3% prosečan godišnji rast tražnjeBeznačajan uticaj na rast kako industrijske proizvodnje, tako i BDPVeliki deo tražnje biće apsorbovan uvoznom tražnjomPRERAĐIVAČKA INDUSTRIJAPrerađivačka industrija zbog stagnacije domaće tražnje i izvoza nema veliki potencijal rastaProizvodnja prerađivačke industrije u 2020. biće malo veća nego 2011.IZVOZNema osnova za znatniji rast zbog stagnacije domaće tražnje i izvozaPomak može da se napravi samo velikim investicijama u izvoznu privredu, kojih nema na vidikuBDP REALNE STOPE RASTARealna stopa rasta BDP biće 1% do najviše 2%Rast preko toga zavisi od industrijske proizvodnje, izvoza i tražnjeINDEKS KONKURENTNOSTIJedini pokazatelj koji ima mali rastući trend do 2020. godineINDEKS KORUPCIJENema smanjenja korupcijeOčekuje se da će do 2020. korupcija biti na nivou 2012/13.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track