BEOGRAD NAJJEFTINIJI, A BEOGRAĐANI NAJSIROMAŠNIJI: Evo šta pokazuje analiza cena i prihoda građana!
Foto: Shutterstock

ISTRAŽUJEMO

BEOGRAD NAJJEFTINIJI, A BEOGRAĐANI NAJSIROMAŠNIJI: Evo šta pokazuje analiza cena i prihoda građana!

InfoBiz -

Hrana, odeća, obuća i internet najmanje koštaju u glavnom gradu Srbije, za kvadrat stana treba im najviše, po troškovima za komunalije i transport Beograđani su prosek, a po kupovnoj moći su na dnu

Beograd nije najskuplji grad u regionu, već je jedan od najjeftinijih, ali uprkos tome, uz Skopljake i Tirance, Beograđani imaju najnižu kupovnu moć na Balkanu.Od svih glavnih gradova Balkana, u Beogradu su, ako se izuzmu Skoplje i Tirana, cene osnovnih dobara i usluga u obračunu troškova života znatno niže nego u drugim gradovima, pokazuje uporedna analiza cena odabranih proizvoda i usluga koju je radio finansijski analitičar Dragovan Milićević.- Pogrešna je predstava da je Beograd najskuplji grad u regionu. Kupovna moć se prilagođava visini prosečne zarade, pa gradovi s većom kupovnom moći imaju i više cene. Prosečna plata za potrošnju u Beogradu je 43.263 dinara i samo je u Skoplju i Tirani niža. S prosečnim troškovima od 15.192 dinara mesečno za osnovne komunalne usluge za stan od 85 metara kvadratnih, Beograd se nalazi na sredini, a niže cene imaju Tirana, Sofija, Bukurešt i Podgorica. Cene interneta, pripejd mobilne tarife, odeće i obuće u Beogradu najniže su od svih posmatranih gradova, a i po cenama rentiranja stanova Beograd je pri dnu lestvice - kaže Milićević za Kurir.

On dodaje da su cene kvadrata stana za kupovinu u Beogradu među najvišim u regionu, pogotovo za stanove u centru grada.Prema cenama osnovnih prehrambenih proizvoda, Beograd je najjeftiniji grad Balkana, dok obrok u jeftinijim restoranima manje košta samo u Skoplju, u Budimpešti skoro isto, a u svim ostalim gradovima više nego u srpskoj prestonici.

Više trošimo nego što zarađujemo... Prestonica Srbije
Više trošimo nego što zarađujemo... Prestonica Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track