BEZ DOGOVORA ZA ŠVAJCARCE: Zaduženi građani ostavljeni na milost i nemilost bankarima
Foto: Dragan Kadić

Banke ne žele rešenje za švajcarce

BEZ DOGOVORA ZA ŠVAJCARCE: Zaduženi građani ostavljeni na milost i nemilost bankarima

InfoBiz -
Fiksiranja kursa švajcarskog franka neće biti, poručio Goran Pitić, nakon sastanka Udruženja banaka. Svaka banka će zasebno sa klijentom utvrđivati rešenje

BEOGRAD - Građani Srbije koji su uzimali stambene kredite u švajcarskoj valuti prepušteni su na milost i nemilost bankama jer jedinstvenog rešenja, kako među bankarima tako i na najvišem državnom nivou, izgleda neće ni biti.- Fiksiranja kursa švajcarskog franka neće biti - poručio je predsednik Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije Goran Pitić juče nakon petočasovnog zasedanja tog tela i tako stavio tačku na rešenje koje je juče, za razliku od naše zemlje, usvojila vlada Hrvatske sa ciljem da zaštiti tamošnje kreditne dužnike.

Produženje rokaPitić je pozvao građane zadužene u francima da se svako pojedinačno obrati svojoj banci, kako bi se za konkretan slučaj našlo rešenje koje, kako je rekao, može biti produženje roka, konverzija ili neki drugi model.- Konkretan dogovor banaka je da se klijenti obrate svojim bankama i da potraže rešenja koja već postoje u modelu iz 2013. godine i u novim modalitetima, u zavisnosti od svakog konkretnog problema koji klijent ima. Nisu pozicije svih klijenata iste, a ni pozicije banaka - rekao je Pitić.Bez podrške državePredsednik izvršnog odbora Eurobanke EFG Filipos Karamanolis izjavio je juče da banke imaju zajedničke principe, ali nemaju zajedničko rešenje za građane zadužene u švajcarskim francima. On je, međutim, napomenuo da će građani koji imaju kredite u „švajcarcima“ morati da plaćaju rate po novoj vrednosti franka od dana dospeća sve dok ne bude postignut drugačiji dogovor banke i klijenta. Karamanolis navodi da u prevazilaženju ovog problema ne očekuje nikakvu podršku države jer, kako kaže, država već ima dovoljno drugih stvari koje mora da radi pre nego da se bavi odnosom klijenata i banaka.

Hasan HanićBANKE NEĆE NIŠTA BEZ DRŽAVEDekan Beogradske bankarske akademije, prof. Hasan Hanić za Kurir kaže da je očekivao takav stav banaka.- Banke neće prihvatiti teret kredita na svoju štetu. Bez jasnog izjašnjavanja o ovom problemu države one ne žele da se konkretno opredeljuju za bilo koje rešenju koje se ovih dana čulo u javnosti. Ja sam to i očekivao - kaže Hanić za Kurir.

Bravo za HrvateZAMRZLI KURS NA GODINU DANASabor Hrvatske prihvatio je juče izmene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima se kurs švajcarske valute u narednih godinu dana fiksira na 6,39 kuna, na teret finansijskih institucija. Fiksiranje kursa odnosi se na sve korisnike kredita u francima i one s valutnom klauzulom u toj valuti, bez obzira na iznos i vrstu kredita.

Ministar finansija preko noći promenio mišljenje VLADA ĆE POKUŠATI DA POMOGNEMinistar finansija Dušan Vujović, koji je početkom nedelje izjavio da problem s kreditima u švajcarcima nije u direktnoj nadležnosti njegovog ministarstva i da očekuje da će NBS i UBS naći rešenje kako bi pomogli građanima, promenio je mišljenje. Do toga je, kako Kurir saznaje, došlo nakon burne reakcije građana, njegovih poznanika, kolega u Vladi, kao i razgovora s premijerom Aleksandrom Vučićem. Podsetimo, Vujović je prvobitno poručio da su građani „svojom voljom birali tu vrstu kredita“, izjednačavajući njihov potez sa kupovinom „skupih cipela ili televizora“, da bi juče najavio da će „Vlada Srbije učiniti sve da pomogne u nalaženju rešenja za kredite u švajcarskim francima“. Prema njegovim rečima, to podrazumeva mere kao što su produžavanje rokova otplate, niže kamatne stope i druge pogodnosti koje će omogućiti građanima da lakše podnesu povećanje kredita.Vujović je rekao da će modeli rešavanja problema biti ponuđeni ubrzo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track