BEZ VIZE ZA KINU DO KRAJA GODINE: Uvođenje direktne linije iz Beograda do Pekinga
Foto: Stefan Jokic

Ekonomsko-trgovinsko-turistička konferencija Srbija-Kina

BEZ VIZE ZA KINU DO KRAJA GODINE: Uvođenje direktne linije iz Beograda do Pekinga

InfoBiz -

BEOGRAD - Najava bezviznog režima za srpske i kineske državljane koji treba da se uspostavi do kraja godine i uvođenje direktne avio linije između Beograda i kineske prestonice, doprineće razvoju privredne i turističke saradnje Srbije i Kine, ocenjeno je na današnjoj Ekonomsko-trgovinsko-turističkoj konferenciji Srbija-Kina.

Skup je organizovan povodom posete državno-privredne delegacija kineske provincije Guandong, Srbiji čiji je cilj da se sprovedu i konkretizuju svi dogovori postignuti tokom nedavne posete kineskog predsednika Srbiji Si Djinpinga.

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang izjavio je da poseta državno- privredne delegacije kineske provincije Guandong nije prva, nakon posete kineskog predsednika Srbiji, ali je najmasovnija, budući da ih ima više od 70, a među kojima su pored zvaničnika i predstavnici najvećih kompanija u toj provinciji iz različitih oblasti.

On je naglasio da je Guandong najrazvijenija provincija u Kini i da su njeni predstavnici otvoreni za saradnju sa predstavnicima srpskih preduzeća. Pomoćnik ministra privrede Vladimir Petrović izjavio je da je Kina jedna od najznačajnijih političkih i ekonomskih partnera Srbije i da je to dokazano mnogobrojnim projektima koji su do sada dogovoreni.

Siguran sam da će kineske kompanije iz ove provincije naći interes i da će u mnogim oblastima biti konkretizovana saradnja, istakao je on i dodao da je Srbija prva zemlja u centralnoj i istočno Evropi koja je dobila status strateškog partnera Kine i da je saradnja dve zemlje podignuta na najviši nivo u svim oblastima.

Prema rečima Petrovića vrednost do sada realizovanih projekata i onih koji se realizuju sa kineskim partnerima je preko 3,1 milijardi evra, Zamenik generalnog menadžera Privredne komore Srbije (PKS) Mihajlo Vesović kazao je je da je veoma važno da se dosadašnja uspešna saradnja Srbije i Kine u oblasti infrastrukture i saobraćaja prenese i na druge oblasti , poput poljoprivrede, farmacije, IT sektora , drvno pre rađivačke industrije ... a da posebno potencijala ima u oblasti turizma.

"Očekujemo da ova saradnja pređe na direktnu saradnju između kompanija", poručio je on.Danas je potpisano i nekoliko sporazuma o saradnji u raznim oblastima, među kojima je i turizam, a predstavljen je i Srpsko-kineski industrijski park.

Kinesku državno privrednu delegaciju provincije Guandonga u Srbiji,čine predstavnici kompanija iz sektora hemijske industrije i farmacije, industrije građevinskog materijala, drvno-prerađivačke, automobilske, mašinske, elektronske, prehrambene industrije, turizma, trgovine, usluga, logistike, izdavaštva, investicija, IT-ja...

Guangdong provincija je najdinamičnije ekonomsko područje sa BDP-om od 838,60 milijardi dolara u 2014.Ima 105 miliona stanovnika, glavni grad je Guangdžou, a privredno čvorište je grad Šendžen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track