BOGIĆEVIĆA DRŽAVA ČASTILA SA 18 MILIONA EVRA: Kako je Srpska banka pomagala šabačkom tajkunu!
Foto: Nebojša Mandić

Analiza

BOGIĆEVIĆA DRŽAVA ČASTILA SA 18 MILIONA EVRA: Kako je Srpska banka pomagala šabačkom tajkunu!

InfoBiz -
MULJANJE: Muljanje državna banka je tokom 2013. odobrila 14 kredita firmama za koje je garancije dao „Farmakom“, iako je već bio pred stečajem. Zajmove dobile skoro iste firme koje je kreditirala i Privredna banka

BEOGRAD - Srpska banka odobrila je kredite u ukupnom iznosu od 18,1 milion evra firmama za koje je garantovao koncern „Farmakom“ Miroslava Bogićevića u vreme kad je, zbog ozbiljnih finansijskih problema, država pritiskala banke da kompaniji šabačkog tajkuna ne blokiraju račune, saznaje Kurir.Prema dokumentima koji su dostavljeni našem listu, ova državna banka je 2013. odobrila 14 kredita koncernu „Farmakom“ i još šest firmi za koje je Bogićević garantovao zalihama jalovine deponovane na jalovištu Brana V-IX rudnika „Lece“ u Medveđi.Sumnjiv zalog- Srpska banka je dala kredite skoro istoj grupi klijenata koju je kreditirala i Privredna banka, s tim što je Srpska banka za te kredite naknadno uzimala jalovinu sumnjive vrednosti, dok je Privredna banka imala hipoteku na rudnik „Suva ruda Raška“, čiju je vrednost državni Rudarski institut procenio na 101 milion evra. To su firme „Sigma“, „Basemi“ i „Lim-ing Linings“, „Inmold“ i „Magma prom“, koje su obuhvaćene optužnicom protiv Miroslava Bogićevića u slučaju Privredne banke - kaže izvor Kurira.Dokumentacija pokazuje da je banka u prvom kvartalu 2013. godine odobrila devet dinarskih kredita u ukupnom iznosu od 995 miliona dinara (8,9 miliona evra) i pet kredita u evrima u ukupnom iznosu od 9,235 miliona evra. Za spasavanje Srpske banke država je dala više od 100 miliona evra krajem 2014, putem dokapitalizacije.Sprečena naplata- Budući da je reč o istim klijentima i potpuno istim okolnostima, a da je obezbeđenje koje je Srpska banka uzela daleko slabije od onog koje je uzela Privredna banka, postavlja se pitanje zašto je tužilaštvo, ali i država, zažmurilo na te činjenice. Pored toga, Privredna banka je jedina banka u kojoj je odlukom države, rukovodstvo sprečeno da naplaćuje potraživanja od „Farmakoma“ - kaže naš sagovornik.Podsetimo, posle sastanka u Vladi Srbije 16. marta 2013, na kojem su Ivica Kojić, tadašnji državni sekretar u Ministarstvu finansija, a danas šef kabineta premijera Aleksandra Vučića, i Siniša Mali, tadašnji savetnik prvog potpredsednika vlade, od predstavnika svih banaka tražili da odustanu od prinudne naplate potraživanja od „Farmakoma“ kako bi to preduzeće nastavilo da radi, preduzeće su 17. aprila blokirale prvo dve privatne banke.

Veze i veziceMARIČIĆ ODOBRAVAO KREDITE, PA AVANZOVAO U MOSKVIU vreme kad su krediti odobreni, direktor Srpske banke bio je Ivan Maričić, koji je na tu funkciju došao s mesta direktora Uprave za trezor kao kadar Demokratske stranke, koju je napustio da bi prešao u SNS. Iz Srpske banke Maričić odlazi u oktobru 2013. i postaje savetnik za restrukturiranje Miroslava Bogićevića u „Farmakomu“.I pored svega što se dešavalo s „Farmakomom“ Maričić se sada nalazi na mestu direktora u Euroaksis banci u Moskvi, koja se u više navrata u ranijem periodu povezivala s državom, ali i privilegovanim tajkunima. U vreme stavljanja zaloga na jalovinu 28. juna 2013. direktor Srpske banke bio je Zlatan Peručić, koji se kasnije povukao sa tog mesta.

Srpska bankaODGOVORI BANKARSKA TAJNAU vezi sa ovim slučajem iz Srpske banke su nam poručili da ne mogu da odgovore na pitanja jer oni po Zakonu o bankama i internim aktima banke „predstavljaju bankarsku tajnu, te stoga ne mogu biti saopšteni trećim licima“. Vlasnik koncerna „Farmakom“ Miroslav Bogićević nije odgovarao na pozive i poruke.

Otvoreno, bez straha firme koje su zajmile za „Farmakom“JANKOVIĆ: UZELI SMO KREDIT ZA BOGIĆEVIĆA, IMAO JE DIL S BANKOMKurir je pokušao da stupi u kontakt sa odgovornim licima u firmama za čije je kredite garantovao koncern „Farmakom“, ali neki od njih nisu bili raspoloženi da govore o tome, dok se neke firme više i ne nalaze na zvaničnim adresama. Ipak, Goran Janković, vlasnik firme „Inmold“ iz Požege, tvrdi da je kredit od tri miliona evra njegova firma samo formalno uzela.- Bogićević je imao dogovor sa Srpskom bankom i iskoristio je našu poslovnu vezu da moja firma formalno uzme kredit za njega, jer smo od 2008, za „Farmakom“, radili mehaničke linije za proizvodnju ambalaže za „Mlekaru Šabac“ i alate za „Fabriku akumulatora“ u Somboru. Bogićević je od mene tražio da moja firma za njega uzme kredit, pošto su oni imali zabranu Svetske banke da uzimaju kredite. Poslali smo dokumentaciju, a pare sam, istog trena kad su legle na račun moje firme, prebacio na račun „Farmakoma“ - kaže Janković i dodaje da njegova firma nije imala kapitala da dobije kredit od tri miliona evra, ali da je to Bogićević završio sa bankom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track