BRNABIĆ NA KONFERENCIJI MAGAZINA NEWSWEEK: Protiv sive ekonomije moramo se boriti svi
Foto: Dragana Udovičić

Najveći izazov domaće privrede

BRNABIĆ NA KONFERENCIJI MAGAZINA NEWSWEEK: Protiv sive ekonomije moramo se boriti svi

InfoBiz -

Konferencija o sivoj ekonomiji magazina Newsweek održava se danas u Beogradu, a na njoj, između ostalih, govore ministri Goran Knežević, Ana Brnabić i Aleksandar Vulin.

Ana Brnabić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave, rekla je da cilj države da sa sadašnje učešće od oko 30 odsto sive ekonomije u BDP bude smanjeno na 26 odsto do 2020 godine.

"To govori da se radi o kompleksnoj borbi u kojoj svi moramo da učestvujemo. Tri najvažnije strane u borbi su za mene svakako poreska uprava, tj. ljudi koji se bore za to da obezbede fer uslove za poslovanje svih nas i da svi imamo neki prihod. Pored njih i carine imaju tu ulogu, dok sa druge strane Ministarstvo za državnu upravu i lok. samoupravu ima važnu ulogu jer ono koordinira rad svih inspekcija u borbi protiv sive ekonomije. Treća važna uloga koju će vlada "gurati" je poreski moral. Odnosno, koliko smo mi svi građani Srbije važni u toj borbi protiv sive ekonomije, kao i koliko je važno da preduzeća plaćaju poreze.", rekla je Brnabićeva.

Ona je naglasila da je prvi postulat društveno odgoovrnog poslovanja plaćanje poreza.

PRENOSIMO UŽIVO KONFERENCIJA MAGAZINA NEWSWEEK Brnabić: Protiv sive ekonomije moramo se boriti svi

"Prve stvari koje bi firme trebalo da primenjuju je poštovanje zakona, plaćanje radnika i izdavanje fiskalnih računa. Novac koji gubimo bi bilo dovoljno da svaka opština dobije dom zdravlja i za plaćanje vatrogasaca. Povećanje novoregistovanih preduzetnika je u avgustu 2015. godine bilo čak 71,6 odsto veće nego u istom mesecu prošle godine", objasinila je ona.

Brnabićeva je dodala da je postavljen i sajt www.inspektor.gov.rs na kom se može pratiti rad inspekcija kao i da su urađene kontrolne liste svih inspekcija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track