BUDŽET SRBIJE: 149,4 milijarde dinara za 11 meseci
Foto: Shutterstock

Ministarstvo finansija

BUDŽET SRBIJE: 149,4 milijarde dinara za 11 meseci

InfoBiz -
Tokom novembra budžet Srbije ostvario je prihode od 79,2 milijarde dinara i rashode od 88,8 milijardi dinara, tako da je manjak u budžetu iznosio 9,6 milijardi dinara

BEOGRAD - Deficit budžeta Srbije od januara do novembra 2014. iznosio je 149,4 milijarde dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija. Prema podacima budžeta, ako se uračunaju i rashodi iz projektnih zajmova koji nisu deo budžeta, ali pripadaju nivou države, budžetski deficit na kraju novembra iznosi 160 milijardi dinara.

Tokom novembra budžet Srbije ostvario je prihode od 79,2 milijarde dinara i rashode od 88,8 milijardi dinara, tako da je manjak u budžetu iznosio 9,6 milijardi dinara.

Poreski prihodi iznosili su 63,3 milijarde dinara, neporeski prihodi 15,7 milijardi, a donacije 200 miliona dinara. Najveći prihod zabeležen je po osnovu poreza na dodatu vrednost (PDV) i iznosi 40,1 milijardu dinara, navodi se u saopštenju i dodaje da je od ukupno 15,7 milijardi dinara neporeskih prihoda u novembru, 8,7 milijardi dinara uplaćeno po osnovu dividendi budžeta i dobiti javnih preduzeća.

Na rashodnoj strani došlo je do povećanja rashoda za subvencije, najviše zbog isplate poljoprivrednih subvencija i plaćanja obaveza po osnovu subvencionisanih kamata.

Najveći deo rashoda čine transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja i plate. Organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja u novembru isplaćeno je 22,4 milijarde dinara, a najveći deo se odnosi na penzije i iznosi 19,9 milijardi dinara. Na isplatu zarada zaposlenima utrošeno je 20,4 milijarde dinara. U novembru, na nivou opšte države, zabeležen je deficit u iznosu od 6,2 milijarde dinara, dok je od početka godine zabeležen deficit u iznosu od 143,5 milijardi dinara, što je za 17,8 milijardi dinara manje nego u istom periodu prošle godine. Na nivou lokalnih samouprava, suficit budžeta iznosi 14,5 milijardi dinara, a samo u novembru je suficit bio 6,9 milijardi dinara usled rekordnog prihoda po osnovu poreza na imovinu. Kod Vojvodine suficit je 3,5 milijard dinara, a Republički fond zdravstvenog osiguranja imao je suficit od 4,3 milijarde dinara. Nacionalna služba za zapošljavanje i Fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) takođe beleže suficit u periodu januar-novembar. Ministarstvo finansija je navelo da se očekuje značajno smanjenje tih suficita do kraja 2014. pošto je decembar mesec sa najvišim rashodima u toku godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track