BUNT: Trgovci neće da rade nedeljom i praznikom
Foto: Reuters

Sindikati traže slobodne dane i za radnike u maloprodaji

BUNT: Trgovci neće da rade nedeljom i praznikom

InfoBiz -
Predstavnici prodavaca tvrde da se ovom inicijativom neće smanjiti promet i broj zaposlenih, iako poslodavci od toga strepe

BEOGRAD - Forum sindikata jugoistočne Evrope, čiji je član i Srbija, traži zakonsku zabranu rada u trgovinama nedeljom i državnim praznicima, ali izgleda da ni kupci ni trgovci nisu spremni za ono što je u Evropskoj uniji normalna stvar.Pod pokroviteljstvom Fondacije „Fridrih Ebert“, na sastanku Foruma, čiji je član i Samostalni sindikat trgovine Srbije (SSTS), i kolega iz svih bivših republika SFRJ, Rumunije i Turske, prekjuče je usvojena deklaracija kojom se od parlamenata svih zemalja zahteva zakonska zabrana rada nedeljom i državnim praznicima.Radoslav Topalović, predsednik SSTS, rekao je da u srpskim trgovinama radi oko 200.000 ljudi, od čega je 80 odsto žena s platom od oko 200 evra, koje nedelju ne mogu da provedu sa svojom porodicom.- Ova inicijativa neće smanjiti promet i broj zaposlenih, kao što tvrde poslodavci, jer će potrošači kupovati drugim danima. Tražimo da izmenama Zakona o radu nedelja bude slobodan dan i da se navedu tačni izuzeci kad će se raditi tim danom - ističe Topalović.Roland Tremper, predstavnik sindikata trgovine „Ver-di“ iz Nemačke, naveo je da je kod njih ustavom zabranjen rad nedeljom, osim u Berlinu i još nekoliko gradova, gde može da se radi samo deset nedelja godišnje, a poslodavac mora da plaća radnike 50 do 100 odsto više ako rade nedeljom ili praznikom.- Tu nije reč o novcu, već o zdravlju zaposlenih - kaže on.Mlađan Šumić iz Društva trgovaca Novog Sada ističe za Kurir da bi inicijativa donela dobro svima, ali da odluku mora da donese država.- Promet neće pasti, a otpuštanja su deo pritiska trgovinskih lanaca - objašnjava Šumić. Međutim, Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku smatra da nema uslova da se zabrana uvede, jer trenutno vlada borba za svakog kupca, zbog čega se radi i noću.- Zabrana bi smanjila broj radnih mesta za 7,5 do osam odsto. Činjenica je da ljudi ne stižu da odu u kupovinu radnim danima, pa idu subotom i nedeljom. Ako to ne bi mogli, išli bi na pijacu, gde bi kupovali na crno, što bi povećalo sivu ekonomiju - objasnio je on za Kurir.

Država uzdržanaLJAJIĆ: RAZMOTRIĆEMO STAVOVE SVIH STRANAStav ministra trgovine Rasima Ljajića je da se država neće svrstavati ni na jednu stranu.- Treba razmotriti predlog sindikata, ali ne sme se ugroziti poslovanje trgovaca niti zarade na koje računaju. Zato država samostalno teško da može da donese odluku. To može da se desi samo ako se povodom toga saglase i jedni i drugi - poručio je ministar nedavno, ali juče nije želeo da se oglašava tim povodom.

Stav potrošačaUVAŽITE POTREBE KUPACASlobodan Petronić iz Organizacije potrošača Valjeva kaže da ne vidi zašto bi to bilo dobro ili loše za potrošače.- Ipak, najpravednije bi bilo pitati građane, da vidimo šta oni misle. Trebalo bi sprovesti anketu među potrošačima, a ne da organizacije potrošača govore u njihovo ime - smatra on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track