ČADEŽ I NEDIMOVIĆ: U poljoprivredi ima mesta za nove tehnologije
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Privredna komora Srbije

ČADEŽ I NEDIMOVIĆ: U poljoprivredi ima mesta za nove tehnologije

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović istakao je danas da u poljoprivredi i te kako ima prostora za primenu novih tehnologija, naglašavajući da one mogu doprineti povećanju konkurentnosti.

On je, na otvaranju konferencije Primena novih tehnologija u poljoprivredi u Privrednoj komori Srbije (PKS) kazao da je, na primer, potrebna nova tehnologija kako bi znali šta se dešava na našem poljoprivrednom zemljištu.

- Nama nedostaje elementarna stvar. Nemamo alate da u svakom trenutku znamo šta se dešava ne, na svakoj parceli, ali barem, na užem prostoru, da vidimo koje su kulture prisutne i šta se s njima dešava, kao i da li je državno zemljište uzurpirano ili ne, objasnio je Nedimović.

On je naglasio da bez savremenih tehnoloških rešenja ne može dati odgovor na pitanja o državnom zemljištu, te kazao da trenutno Ministarstvo radi sa Svetskom bankom i GIZ-om kako bismo u okviru alata kojim država raspolaže mogli da se usmeravamo da na svakoj parceli znamo šta se dešava, prvenstveno da li se radi o nivi ili nečemu drugom.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Nedimović je ukazao na probleme nasleđa, da se ne zna koje zemljsiste ima koju namenu danas.- Na terenu se nalazi jedno a u papirima drugo. To je beskrajan krug u kojem postajemo taoci samih sebe, konstatovao je on. Iz tog razloga, prema njegovim rečima, primena savremenih tehnologija je neophodna i nužna, i najavio je da će ići u susret tome.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da jedan od stubova nacionalne konkurentnosti kompanija pojedinačno, njihovog tržišnog uspeha i održivog razvoja, kome težimo, jesu znanje i inovacije, a preduslov veće proizvodnje, izvoza i produktivnosti je tehnološko osavremenjavanje naše privrede.

Čadež: Ukupna razmena robe i usluga sa svetom premašila BDP

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je danas da je ukupna razmena robe i usluga sa svetom prvi put posle više godina premašila vrednost Bruto domaćeg proizvoda. On je u izjavi novinarima ocenio da to govori o rastu otvorenosti domaće ekonomije. "To je pozitivan signal za celokupnu privredu, koji govori o tome da su došle investicije, ali da nisu došli strani investitori da samo eksploatišu naše tržište, već da izvoze iz naše zemlje na druga tržišta , naglasio je Čadež.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track