ČADEŽ: Niže članarine u PKS, prema snazi preduzeća
Foto: Fonet

Tri četvrtine preduzeća biće oslobođeno plaćanja

ČADEŽ: Niže članarine u PKS, prema snazi preduzeća

InfoBiz -

BEOGRAD - Predsednik PKS Marko Čadež izjavio je da će od 1. januara 2017. komorska članarina biti od četiri do 20 puta niža, prilagođena ekonomskoj snazi kompanija.

Prema njegovim rečima, oko tri četvrtine preduzeća biće oslobođeno plaćanja.

"Dosadašnji obračun članarine, po kome su firme mesečno izdvajale 0,19 odsto od bruto zarada zaposlenih, pokazao se neodrživim, jer je predstavljao ogromno opterećenje za privredu", rekao je Čadež.

Taj trošak je, prema njegovim rečima, bio utoliko veći, jer su kompanije tako propisanu članarinu, u ranije nejedinstvenom komorskom sistemu, plaćale na dva-tri a neke i na više mesta.

Članarina od 300 dinara mesečno

Plaćanja članarine će naredne godine biti oslobođeno oko 220.000 preduzetnika, sve novoosnovane, startap firme u prve dve godine poslovanja i još 70.000 mikro i malih preduzeća sa poslovnim prihodom do 20 miliona dinara.

Za firme sa poslovnim prihodom od 20 do 300 miliona dinara, mesečna članarina biće simbolična i iznosiće 300 dinara mesečno (3.600 godišnje), a one koje imaju od 300 do 600 miliona dinara poslovnog prihoda plaćaće 600 dinara mesečno (7.200 dinara godišnje).

Od 1. januara će, shodno zakonu, svi privrednici i preduzetnici u Srbij biti obavezni da plaćaju komorsku članarinu, ali će je, kako ističe Čadež, plaćati samo na jednom mestu i znatno niže nego do sada.

"Posle višemesečnih razgovora sa privrednicima, došli smo do novog modela, čija je suština da se članarina određuje prema ekonomskoj snazi kompanija, merenoj poslovnim prihodom po podacima iz poslednjeg objavljenog završnog računa", objašnjava predsednik PKS.

To znači, kako precizira, da oni najmanji ništa ne plaćaju, da oni kojima je potrebna podrška za rast i razvoj izdvajaju simbolične iznose, a veliki znatno više, ali ipak dosta manje nego ranije, odnosno od četiri do 20 i nešto puta niže iznose.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja