ČADEŽ: Srpske firme konkurentne i cenom i kvalitetom
Foto: Fonet

Predsednik Privredne komore Srbije

ČADEŽ: Srpske firme konkurentne i cenom i kvalitetom

InfoBiz -

BEOGRAD - Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež ocenio je danas da u srpske firme konkurentne cenom i kvalitetom i da su veoma interesantne za nemačke kompanije koje traže dobavljače.

On je, povodom susreta srpskih kompanija sa firmama iz nemačke pokrajine Severne Rajne Vestfalije, rekao da ulazak u dobavljački lanac velikih firmi nije samo stvar prodaje proizvoda, već znači ispunjavanje standarda, čime naše firme postaju konkurentnije, dobijaju nove poslove.

Ukazao je da velike kompanije kada se upoznaju sa radom srpskih firmi vide da naša mala i srednja preduzeća mogu da proizvedu dobru robu, jer imaju kvalitetnu radnu snagu, potencijal i kvalitet.Ono što našim firmama nedostaje jeste rad na preuzimanju procesa koje zahtevaju ogromne kompanije, ali to se uči, a time se diže i spremnost nastupa na međunarodnim tržištima, objasnio je on.

Deset firmi je iz Severne Rajne Vestaflije doputovalo u Beograd kako bi, u okviru projekta Dobavljačka incijativa nemačkih kompanija pronašli partnere u Srbiji, a ovaj put radi se o firmama iz metalskog sektora. Čadež je najavio da će uskoro PKS organizovati i dane dobavljača iz prehrambenog sektora.

Za nešto manje od dva meseca, prema njegovim rečima, biće održan veliki dan dobavljača u saradnji sa nemačkom vladom u Beogradu gde će se okupiti dobavljači celog regiona. Ukazao je da je na ranijim danima dobavljača uspešno sklopljeno mnogo partnerstava. Izvršni član Upravnog odbroa Nemačko-srpske privredne komore Martin Knap rekao je da je, kada je pre dve godine zapoceta inicijativa, nije ni slutio da postoji toliko veliki broj malih i srednjih preduzeća u Srbiji koja su u mogućnosti da proizvode delove za nemačku industriju.

On je izrazio zadovoljstvo kvalitetom rada srpskih preduzeća i ukazao na ogroman potencijal.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track