ČADEŽ U CIRIHU: Sa nivoa "pomoći rođacima" preći na projekte
Foto: Zorana Jevtić

Predsednik Privredne komore Srbije

ČADEŽ U CIRIHU: Sa nivoa "pomoći rođacima" preći na projekte

InfoBiz -

CIRIH - Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež poručio je u Cirihu da bi novim, zdravim odnosom, trebalo motivisati dijasporu da ulaže u Srbiju, ističući da bi, sa nivoa "pomoć rođacima", trebalo da pređeno na zajedničke projekte u obostranom interesu.

"Ne treba da baziramo našu saradnju na klasičnoj pretpostavci samo da imamo dijasporu. Dijaspora je doznakama u zemlju poslala u proteklih deceniju i po više od 40 do 75 milijardi evra, a želimo da u saradnji, sa nivoa pomoći rođacima, dođemo na rada na zajedničkim projektima koji će biti ulaganje u obostranom interesu", poručio je on.

Predsednik PKS je istakao da dijaspora treba da ulaže u Srbiji, gde bi ostvarla profit, i ujedno stvarala nova radna mesta kojim bi pomogla građanima u matici. "Veza dijaspore i matice morala bi da se gradi na novim, zdravim ekonomskim osnovama, na razumevanju i sinergiji aktivnosti", rekao je Čadež, koji je danas u Dietikonu pokraj Ciriha otvorio Svesrpski Samit "Expo 2016".

Čadež je, u izjavi Tanjugu, rekao da je glavni cilj umrežavanje kompanija naših ljudi iz dijaspore među sobom, njihovih poslovnih partnera, kao i sa kompanijama iz matice.

"Svi koji posluju su veliko blago jer sa sobom nose mrežu kontakata i ljude sa kojima sarađuju. To može biti korisno ako radimo na konkretnim projektima i postavimo saradnju na nove osnove sa manje emocija a više konkretnih stvari", poručio je Čadež.

On je podsetio da je u okviru Poslovnog saveta uspostavljeno šest sektorskih radnih grupa i četiri sekcijske grupe koje horizontalno pomažu PKS svojim iskustvom kada je reč o unapređenju poslovnog ambijenta. Prema njegovim rečima matica želi da iskoristi iskustva svojih građana koji rade u dijaspori godinama. S tim u vezi je najavio predstojeće aktivnosti poput susreta IT kompanija iz Čikaga i Srbije, kao i predstavljanje srpske privrede u Lionu.

On je istakao da PKS radi na realizovanju novog koncepta saradnje.

"Pre svega, u saradnji sa Odeljenjem za migracionu politiku i dijasporu Ministarstva spoljnih poslova zaokružili smo novi model zasnovan na radu kroz granske i sistemske sekcije - na projektnom principu", rekao je Čadež.

On je podsetio da je dogovoreno formiranje šest granskih sekcija - za oblasti agrara i prehrambene industrije, energetike i rudarstva, IT idustrije, trgovine, truizma i htelijerstva, metalske, hemijske i tekstilne industrije i za građevinarstvo saobraćaj i infrastrukturu. Takođe, ukazao je da je dogovoreno da sistemske sekcije budu organizovane za četiri oblasti - investicije i privredni ambijent, bankarstvo i finansije, umrežavanje poslovne i akademske dijaspore i odnose sa javnošću. Jedan od konkretnih projekata na kome se proteklih meseci zajedno radilo, prema njegovim rečima, upravo je Svesrpski Samit "Expo 2016".

On je dodao da je važno uključivanje lokalne samouprave u te aktivnosti, da ona predstavi svoje brendove, turističku ponudu i investicione projekte, jer kompanije „žive" na lokalu, posluju u opštinama i gradovima, investitori tamo ulažu i lokalna samouprava najbolje zna šta je ponuda i šta su privredni potencijali njihovih sredina. PKS je, rekao je, u stalnom kontaktu sa lokalnom samoupravom, bilo u rešavanju svakodnevnih problema, bilo uključivanjem opština i gradova u promotivne aktivnosti komore u zemlji i inostranstvu.

Čadež je ukazao da je u PKS počela da radi i Međunarodna kancelarija - Centar alumnista za prenos znanja i razvoj, koja okuplja predstavnke alumnista sa najprestižnijih univerziteta u svetu, kao i da Komora podržava i aktivno sa alumnistima učestvuje u pripremi organizacije događaja "Jedan svet mladih" koja će se održati naredne godine u Beogradu. Čadež je u četvrtak u Dietikonu pokraj Ciriha otvorio Svesrpski samit "Expo 2016", u okviru kojeg je predsedavao prvom sednicom Poslovnog saveta za dijasporu PKS van Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track