Čajetina i Šabac u najvećem minusu!
Foto: Fonet Dragan Antonic

U kakvom su stanju budžeti opština

Čajetina i Šabac u najvećem minusu!

InfoBiz -
Prema Ministarstvu finansija, Beograd, Novi Sad i Požarevac imaju najviše viška u kasama ove godine

BEOGRAD - Čajetina, Šabac i Zrenjanin tri su grada sa najvećim deficitom, dok Beograd, Novi Sad i Požarevac imaju najviše viška u gradskoj kasi za šest meseci ove godine, saznaje Kurir.Rupa u opštinskom budžetu Čajetine od januara do kraja juna ove godine veličine je 493,4 miliona dinara, u Šapcu 234,8 miliona dinara, dok trećeplasiranom Zrenjaninu u kasi fali 225,6 miliona dinara.Istini za volju, većina opština koje su u debelom minusu upale su u budžetsku krizu pre svega jer su novac potrošile na kapitalne investicije, što se ne može reći za gradove koji imaju viška u kasi. Tako je iz budžeta Čajetine na kapitalna ulaganja otišlo 63,8 odsto svih rashoda za pola godine, a sledi je Vršac, koji je na značajne projekte potrošio 30,6 procenata svih troškova iz gradske kase, zbog čega je u buli 156,5 miliona dinara.- U najvećem broju slučajeva pojava deficitarnog finansiranja vezana je za visinu iznosa i procentualni udeo kapitalnih investicija u ukupnim rashodima. Od pet jedinica lokalne samouprave sa najvećim iznosom deficita, četiri imaju daleko veći udeo kapitalnih investicija - objašnjavaju u Ministarstvu finansija, koje vodi Dušan Vujović.

Tako ispada da je od pet najvećih gubitaša jedino zrenjaninski budžet zapao u manjak iako je na kapitalne investicije dao svega 12,5 odsto ukupnih rashoda ove godine. Podatke Ministarstva finansija negira predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, koji ističe da njegova opština trenutno u budžetu ima suficit od 21 milion dinara.- Podaci Ministarstva finansija nisu tačni jer nisu računali kredit koji nam stiže za izgradnju gondole. Sa tim kreditom i suficitom od 1.491.000 dinara iz 2014. godine imamo ukupno 508 miliona dinara. Oni gledaju samo tekuću godinu, a zanemaruju ugovorene obaveze iz prethodne - kaže Stamatović.

SKGODUGUJU CEO GODIŠNJI BUDŽETSaša Paunović iz Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) kaže da bi Ministarstvo finansija trebalo da proveri šta je opština prihodovala, a šta je stvarno platila jer ima opština koje su u većem minusu od Čajetine i Šapca.- Moguće da su te opštine najmanje u minusu, ali da se njihov dug vidi jer su realno prikazivale troškove. Ima opština koje su dužne više od jednog godišnjeg budžeta, ali se to ne vidi u podacima Ministarstva finansija, zato što one podatke o dugovima ne unose u sistem za plaćanje Rino. Tako se stvara privid da su manje dužne - objašnjava Paunović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track