ČEKA SE KONAČNO REŠENJE ZA KREDITE U FRANCIMA: Konverzija najizvesnija za dužnike?
Foto: Rojters

Slamka spasa

ČEKA SE KONAČNO REŠENJE ZA KREDITE U FRANCIMA: Konverzija najizvesnija za dužnike?

InfoBiz -
Mi smatramo da to treba da se uradi po paritetu koji je važio na dan isplate kredita, u Narodnoj banci, kao rešenje koje banke predlažu, zalažu se za paritet koji je bio pre mesec dana, dakle pre nego što je franak naglo ojačao. Mi to smatramo neprihvatljivim kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja Efektiva

BEOGRAD - Narodna banka Srbije obećava da će do kraja nedelje saopštiti konačni predlog za rešenje problema građana zaduženih u švajcarskim francima. Kao najizvesnije navodi se konverzija franaka u evro, ali nema saglasnosti oko toga po kom kursu.

Dragoljub Ivković gleda u ugovor i ne veruje da mu je za poslednjih 7 godina, koliko redovno otplaćuje kredit u švajcarcima, ukupan dug sa 25.000 evra, koliko je tada vredelo 42.000 franaka, smanjen na 24.700 evra. Dakle, za svega 300 evra.

Ako pogleda u kursnu listu, poverovaće, jer je u međuvremenu franak drastično skočio u odnosu na evro.

"Vidim da oni mogu da menjaju uslove kako hoće, što je nedopustivo. Situacija je beznadežna, ali šta ćemo, tu smo gde smo. Da li ćete ih tužiti zbog toga? Pa evo idem u udruženje, rekli su mi da donesem kopiju ugovora", kaže korisnik kredita u francima Dragoljub Ivković.I ne bio prvi koji to radi. Ima građana koji su već tužili banke, jer su im i kamate i rate danas duplo veće. Većina ipak čeka rezultat pregovora Narodne banke s udruženjem "Efektiva" koje zastupa oštećene građane.

"Najaktuelnije rešenje je konverzija tih kredita u evro kredite. Mi smatramo da to treba da se uradi po paritetu koji je važio na dan isplate kredita, u Narodnoj banci, kao rešenje koje banke predlažu, zalažu se za paritet koji je bio pre mesec dana, dakle pre nego što je franak naglo ojačao. Mi to smatramo neprihvatljivim i zastupaćemo do kraja ovaj naš predlog", kaže Dejan Gavrilović, Udruženje "Efektiva".

Objašnjava i zašto. Za kredit od, na primer, 70.000 franaka, rata bi bila između 25 i 30.000 din. Prema predlogu banke iznosila bi 40.000.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track