ŽELEZARA SMEDEREVO: Potpis na ugovor o prodaji 18. aprila
Foto: Dragana Udovičić

Ministarstvo privrede Srbije

ŽELEZARA SMEDEREVO: Potpis na ugovor o prodaji 18. aprila

InfoBiz -

BEOGRAD - Ugovor o prodaji Železare Smederevo kineskoj kompaniji Hestil biće potpisan u ponedeljak, 18. aprila, u prisustvu predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića sa ministrima i čelnika Hestila, potvrdilo je danas Ministarstvo privrede Srbije.

Svečanom potpisivanju ugovora u prostorijama Železare, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, prisustvovaće i predstavnici diplomatskog kora, kao i mnoge ugledne ličnosti iz javnog života zemlje.

Evropska komisija u narednih nekoliko dana, kako se očekuje, treba da da mišljenje o tome da li je pripremljeni ugovor u skladu sa propisima Evropske unije.

Vlada Srbije prihvatila je 5. aprila ponudu kineske kompanije Hestil za kupovinu 98 imovinskih celina Železare Smederevo za 46 miliona evra, a premijer Aleksandar Vučić je neposredno posle toga izjavio da očekuje podršku Brisela ovoj privatizaciji.

On je objasnio da Brisel traži da države ne subvencionišu železare, jer u EU imaju probleme na tržištu čelika, što su neke zemlje činile kršeći te propise.Iz Brisela se, takođe, traže garancije da će Hestil, ukoliko kupi smederesku čeličanu, na evropsko tržište izvoziti samo proizvode iz te fabrike, kao i dokaze da država nije subvencionisala tu fabriku od februara 2015. godine, kada su uvedena nova pravila u EU o državnoj pomoći toj industriji.Predsednik Nadzornog odbora Železare Bojan Bojković izjavio je nedavno da čeličana ne dobija nikakva sredstva od Vlade Srbije, i da je većinu dugova država namirila.

Posle potpisivanja ugovora, kineska kompanija ima rok od 15 dana da podnese Komisiji za zaštitu konkurencije zahtev za odobrenje za preuzimanje te kompanije."Komisija će odlučivati u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije i u skladu sa evropskim pravilima", rekao je danas predsednik te komisije Miloje Obradović.Hestil je konglomerat i gigant svetskih razmera u proizvodnji čelika. Iako je proizvodnja i prodaja čelika glavna delatnost ovog giganta, Hestil pokriva i aktivnosti u rudarskoj, finansijskoj, metalskoj industriji, upravljaju modernim logističkim centrima i aktivni su u drugim srodnim industrijama.

Na globalnom nivou zapošljava preko 120.000 radnika i u velikoj meri doprinose društvenom bogatstvu u svim geografskim područjima gde rade.Na listi Fortune Global 500 u 2015. godini, Hestil je rangiran kao 239. kompanija po veličini u svetu.Kao najveći proizvodač čelika u Kini, Hestil godišnje proizvodi 50 miliona tona, Grupa poseduje 37 visokih peći, od kojih 23 imaju kapacitet preko 1.000 kubika i u 2015. godini je proizvela 47,8 miliona tona čelika.Poslovni prihodi Grupe su iznosili 43,7 milijarde dolara u 2015. godini, a ukupna sredstva na kraju te godine 53 milijarde dolara.Hestil ima 70 direktnih i indirektnih kompanija van Narodne Republike Kine, u preko 30 zemalja i regiona, kao što su Sjedinjene Americke Države, Velika Britanija, Australija, Južna Afrika, Kanada, Singapur, Švajcarska i Hong Kong. Između ostalog, ima i većinski udeo u Duferku, koji ima najveću nezavisnu globalnu prodajnu mrežu u industriji čelika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track