CENE POVEĆAVAJU ISPOD ŽITA: Skuplje ulje, a od septembra i slatkiši!

Dranje

CENE POVEĆAVAJU ISPOD ŽITA: Skuplje ulje, a od septembra i slatkiši!

InfoBiz -
IZNENAĐENJE: U većini marketa za vikend osvanuli novi cenovnici jestivog ulja, koje je bez najave i jasnog razloga poskupelo za sedam do osam odsto

BEOGRAD - Najavljeno povećanje cene struje za 12 odsto od 1. avgusta, iako još nije ni stupilo na snagu, vlasnike trgovinskih lanaca u Srbiji podstaklo je da na njemu ušićare koji dinar i podignu cene jestivog ulja za tri do četiri dinara po litru.Tako su na rafovima u većini marketa u subotu osvanule nove cene ulja kao, na primer, 125,99 dinara za litar ulja „dijamant“ u „Maksiju“, odnosno „Šop end go“ radnjama, pa do 130,99 dinara za litar ulja „vital“ u „Univereksportu“.Trgovci zbunjeni- Tačno je da je ulje poskupelo, a koliko tačno, ne znam. Jutros smo zatekli nove cene. Ne znam zbog čega su skočile - rekla nam je u subotu prodavačica u jednoj od prodavnica „Šop en gou“ u Beogradu.Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača smatra da su trgovci još jednom tipično odreagovali na samu najavu poskupljenja struje i podigli cene.- Uljari su, s obzirom na to da je reč o ustaljenoj potrošnji njihovog proizvoda, odlučili da povećaju cene za nekih sedam-osam odsto. To je reakcija na najavu povećanja cene električne energije. Šta će biti kad se budu ugrađivali troškovi struje u proizvodnju. Verovatno će tada biti novi talas poskupljenja. Sledeći korak su nove cene konditorske industrije i svih proizvoda u kojima se ulje koristi kao sirovina. Mi sad vidimo povećanje cena ulja u maloprodaji kao potrošači, ali prave posledice toga tek će se dogoditi - kaže Bogosavljević.

EnergentiOn dodaje da za onoliko procenata za koliko se povećava cena energenata uvek poskupe proizvodi koje ljudi moraju da kupuju svaki dan.- Tu gde nema alternative, tu su najveća povećanja - kaže Bogosavljević.

Žarko GaletinNEMA OPRAVDANJA ZA POSKUPLJENJEDirektor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin ističe da ne postoji nijedan opravdan razlog za povećanje cene ulja.- Ne vidim nijedan opravdan ekonomski razlog da cena ulja ide nagore. Ako je razlog za to najavljeno povećanje cena struje, ne vidim da je to toliko jak imput da bi cena morala da ide poraste. Najbitnije je da su naše uljare prošle godine kupovale suncokret po izuzetno niskoj ceni i ne vidim razlog za povećanje cena ulja, tim pre što je prinos suncokreta bio dobar - naglašava Galetin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track