ČEPURIN: Izvoz jabuka iz Srbije u Rusiju nije ugrožen
Foto: Dragana Udovicic

Razgovor s ruskim ambasadorom

ČEPURIN: Izvoz jabuka iz Srbije u Rusiju nije ugrožen

InfoBiz -
O sumnjama ruske poljoprivredne inspekcije da je izvoz jabuka iz Srbije u Rusiju naglo povećan zbog reeksporta tog voća iz drugih zemalja, sa diplomatom su razgovarali ministar Ljajić i ministarka Bogosavljević-Bošković

BEOGRAD - Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je danas da izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju ni na koji način nije ugrožen, niti je postojala bilo kakva mogućnost za uvođenje zabrane uvoza voća i povrća iz Srbije na rusko tržište, saopštila je pres služba Vlade Srbije.

Sa Čepurinom su o sumnjama ruske poljoprivredne inspekcije da je izvoz jabuka iz Srbije u Rusiju naglo povećan zbog reeksporta tog voća iz drugih zemalja razgovarali ministar trgovine Rasim Ljajić i ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

Čepurin je istakao je da reč isključivo o tehničkim stvarima, o kojim će već naredne nedelje u Beogradu razgovarati nadležne inspekcijske službe dveju država, navodi se u saopštenju.

Ljajić i Bogosavljević Bošković su upoznali Čepurina sa sistemom kontrole izvoza voća i povrća iz Srbije u Rusiju koji je u primeni od 2. marta ove godine i koji podrazumeva slanje skeniranih fitosertifikata i pre nego što pošiljka proizvoda bude upućena na rusko tržište.

Cilj takve procedure je da nadležne ruske službe budu unapred upoznate s tačnom sadržinom pošiljki koje bi trebalo da stignu na rusko tržište. Po informacijama Ministarstva poljoprivrede, izvoz jabuku na tržište Rusije prošle godine povećan je za oko 40 odsto u odnosu na 2013. godinu. To se tumači pokušajem srpskih izvoznika da iskoristile pogodnosti izvoza u Rusiju, pošto je Moskva zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda iz zemalja EU koje su joj uvele sankcije zbog ukrajinske krize.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track