DAN D: Železari nova uprava, uz Esmark ili bez njega
Foto: Beta

Danas konačna odluka o sudbini čeličane

DAN D: Železari nova uprava, uz Esmark ili bez njega

InfoBiz -
Ako Vlada ne postigne dogovor sa Amerikancima, smederevski gigant dobiće iskusan strani menadžment. Cilj je da se omogući dalji rad kompanije

BEOGRAD - Vlada Srbije doneće danas konačnu odluku o sudbini „Železare Smederevo“, odnosno da li će prihvatiti ponudu američkog „Esmarka“ ili će morati da primeni rezervni plan, koji podrazumeva angažovanje stranog menadžmenta, koji bi svojim iskustvom omogućio dalji rad ove kompanije.Donošenju krajnje odluke prethodilo je odmeravanje i najmanjeg zareza u kontraponudi „Esmarka“.Po saznanjima Kurira, Amerikancima je najspornija klauzula, na kojoj insistira srpska strana, davanje garancija za ostanak u srpskoj čeličani od četiri do pet godina.- „Esmark“ bi radije da ostanak u Srbiji veže za stanje na svetskom tržištu. Pored toga, sporan je i iznos investicije za povećanje kapaciteta proizvodnje. Istovremeno, po njihovim proračunima, cenu srpskog čelika na svetskom tržištu opterećivao bi i veliki broj radnika, što bi ih činilo nekonkurentnim - tvrdi naš sagovornik.

Premijer Vučić
Premijer Vučić

Država sve te nejasnoće želi da izbegne jer ne želi da dozvoli da „Esmark“ napusti Smederevo kada potroši postojeće sirovine koje vrede 90 miliona dolara.Zbog toga je premijer Aleksandar Vučić i najavio plan B kako bi sa ili bez „Esmarka“ železara nastavila da radi. Taj plan podrazumeva angažovanje menadžmenta koji bi činile osobe koje dobro poznaju ovu oblast, a čiji bi zadatak bio da nabavljaju sirovinu i prodaju čelik, i to sve pod punom kontrolom države.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track