DAVOS DAN 2: Vučić razgovarao s predsednikom Blumberga, a evo šta su ga pitali na Rojtersovom forumu
Foto: Vlada Srbije

Premijer nastavio učešće na Svetskom forumu

DAVOS DAN 2: Vučić razgovarao s predsednikom Blumberga, a evo šta su ga pitali na Rojtersovom forumu

InfoBiz -

DAVOS - Premijer Srbije Aleksandar Vučić nastavlja danas učešće u Svetskom ekonomskom forumu u Davosu kao i seriju susreta sa vodećim svetskim državnicima i prvim ljudima najznačajnijih ekonomskih institucija na marginama foruma.

Vučić se danas sastao i sa predsednikom Blumberga Piterom Grauerom. Njih dvojica su razgovarali na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu o ekonomskim reformama koje Srbija sprovodi, kao i o ekonomskoj situaciji u regionu i svetu.

Današnji dan će, prema rečima premijera, biti rezervisan za ekonomske i medijske sastanke i teme, a među njima su i sastanak koji je imao sa Grauerom, zatim sa predstavnicima Rojtersa, koji bi da naprave neke nove stvari u Srbiji, ali i oni koji će uslediti sa predstavnicima arapskih i azijskih kompanija, koje žele ulazak na tržišta poljoprivrednih proizvoda, s predstavnicima kineskih kompanija koji su zaitneresovane za namensku industriju, ali i s onima koji već rade u Srbiji, poput Tarketa, Lukoila...

"Mir i stabilnost prioritet"

Premijer Vučić poručio je danas sa Rojtersovog "Global Markets" foruma, u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, da su mir i stabilnost glavni ciljevi Vlade Srbije.

- U turbulentnoj atmosferi u svetu nije lako održati stabilnost na Balkanu, ali Srbija ulaže mnogo napora u svoj najvažniji cilj - da održi mir i stabilnost u regionu - rekao je srpski premijer, odgovarajući na pitanja koja su se mahom odnosila na ekonomske reforme njegove vlade, planove Srbije i situaciju u regionu.

Poručio je da Srbija ostaje posvećena pridruživanju Evropskoj uniji, te da veruje da zapadni Balkan može da bude pokretačka snaga ekonomskog razvoja Evrope.

- Svi znamo da Zapadni Balkan može da bude pokretačka stnaga za evropski ekonomski razvoj i da možemo da postignemo mnogo, samo ako se držimo zajedno i ako očuvamo stabilnost - rekao je Vučić, a prenosi Rojters.Ništa još o predsedničkim izborima.

Foto: AP
Foto: AP

Pitanje koje sve zanima

Premijer je na pitanje da li će se kandidovati na predstojećim predsedničkim izborima rekao da još nije doneo odluku i da je u Davosu da bi rešio važnija pitanja za Srbiju i srpski narod.

Na Rojtersovom forumu posvećenom globalnim tržištima, Vučić je rekao da će Srbija učiniti sve da ubedi investitore da neće ponavljati greške iz prošlosti i da će gledati u budućnost, što znači ekonomsku i političku saradnju između suseda, a ne sukobe i rat.

O Sjedinjenim Državama

Na pitanje kako je srpski narod doživeo Bregzit i nedavne izbore u Americi, Vučić kaže da su Srbi po pitanju Bregzita podeljeni, kao i Britanci, a da je više od 90 odsto građana bilo "ushićeno" zbog Trampove pobede, najviše zbog toga što smatraju da je SAD bila pristrasna tokom sukoba na Balkanu.Govoreći o evropskim integracijama, Vučić je rekao da će Srbija uraditi svoj deo posla - kreirati bolje ekonomsko okruženje, na čemu je do sada dosta urađeno, te da će se starati o vladavini prava i ubuduće.- A onda je sve na zemljama članicama EU - naglasio je Vučić.

Migrantima...

Vučić je, govoreći o migrantskoj krizi, rekao da trenutno na teritoriji Srbije boravi 9.200 migrantata.On je naveo da su nadležni organi juče ubedili 300 migranta, koji su danima boravili u centru Beograda, da pređu u prihvatne centre i prihvate lekarsku negu, hranu, smeštaj...- Ponosan sam zbog toga i zadovoljan sam. Nastavićemo da ih odvodimo u prihvatne centre, a kada prođe zima, onda mogu da idu gde god požele - rekao je Vučić.

Na Forumu će se, pored toga, dosta čuti o ekonomskim planovima za ovu i narednu godinu, što je za našu zemlju od ključnog značaja jer će se videti koje su to nove strategije rasta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track