Dejan Šoškić: Reforme kako bi se izbegao grčki scenario
Foto: Fonet Nenad Orevic

Aranžman MMF

Dejan Šoškić: Reforme kako bi se izbegao grčki scenario

InfoBiz -
Bivši guverner NBS je naveo da je pozitivno to što su usvojeni zakoni o radu o planiranju i izgradnji, koji je ubrazalo izdavanje građevinskih dozvola, kao i to što su ostvareni pozitivni pomaci po pitanju prihoda i rashoda u budžetu

BEOGRAD - Bivši guverner NBS Dejan Šoškić izjavio je da ne bi trebalo očekivati da MMF u okviru prve revizije aranžmana ima razumevanja za povećanje budžetskih rashoda.

On je istakao da nema razloga da se plašimo revizije aranžmana, ali su u Srbiji nužne strukturne reforme da bi se izbegao "grčki scenario".

"Prostora za to nema, dok god se javne finansije ne konsoliduju u narednim godinama", rekao je Šoškić na Konfereniji finansijskih direktora u Beogradu, govoreći o eventualnom povećanju rashoda iz budžeta.

On je, međutim, ocenio da nema razloga da se plašimo revizije aranžmana sa MMF-om, jer su određeni pozitivni elementi tu, po pitanju budžetskih prihoda i rashoda i ohrabrujuća je vest što smo po tom pitanju ispod limita dogovorenog aranžmanom sa MMF-om.

Šoškić je naveo da je pozitivno to što su usvojeni zakoni o radu o planiranju i izgradnji, koji je ubrazalo izdavanje građevinskih dozvola, kao i to što su ostvareni pozitivni pomaci po pitanju prihoda i rashoda u budžetu.

On je, međutim, dodao da treba očekivati da će MMF insistirati na strukturnim reformama i reformama javnih preduzeća.

"Te reforme su nužne da bismo izbegli grčki scenario, kao i da bismo izmenili sistem poslovanja državne administarcije i da bi imali zdravo privredno tkivo", rekao je Šoškić.

On je precizirao da će MMF tražiti da napravimo konkretne korake po pitanju tih reformi koje su nužne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track