DERIKOŽE: Prodavci prestaju da primaju kartice!
Foto: Shutterstock

Ubuduće u apoteke i manje trgovine samo s kešom

DERIKOŽE: Prodavci prestaju da primaju kartice!

InfoBiz -
Mali preduzetnici masovno ukidaju plaćanje karticama i mole građane da plaćaju gotovinom ili čekovima, jer su provizije koje im banke naplaćuju i do deset puta veće nego u zemljama EU. Novootvorene preduzetničke radnje moraju bankama da plaćaju 15 dinara na svaki račun do 1.000 dinara

BEOGRAD - Nove radnje moraće bankama da daju 15 dinara za svaki račun do hiljadu dinara plaćen karticom, što će dodatno proterati ovaj način plaćanja iz malih trgovina, koje ga već ukidaju jer su sada provizije oko 2,5 odsto, ili desetak puta veće nego u zemljama Evropske unije.Sve više građana se žali da u malim trgovinama i apotekama ne mogu da plate karticama. Vlasnici radnji se pravdaju da im se ne isplati da dozvole plaćanje preko POS terminala jer im provizija koju plate bankama odnese celu zaradu.Mlađan Šumić, predsednik Društva trgovaca Novi Sad, objašnjava za Kurir da su sve banke najavile da će za nove klijente uvesti proviziju od 15 dinara na iznose kupovine manje od 1.000 dinara. Jedna je ovo i sprovela u delo.- U malim radnjama su iznosi kupovina najčešće manji od 1.000 dinara. Ljudi kupe hleb i mleko i za 100 dinara provuku karticu. Na tih sto dinara banka će mi uzeti 15 dinara, što je provizija od 15 odsto. Isto tako, na paklicu cigareta od 200 dinara naplatiće se tih 15, što je čak 7,5 odsto. To je mnogo više od sadašnjih dva do tri odsto - navodi Šumić i dodaje da je i ovo neizdrživo i desetak puta više nego u EU.On navodi da je najveći problem s cigaretama kod kojih imaju rabat od 2,5 odsto od proizvođača, pa banke uzmu sve.Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijenata „Efektiva“ kaže za Kurir da su trgovine ranije za iznos provizije povećavale cene, ali sada to ne mogu jer je kriza. Marže za plaćanje karticama su, kako on smatra, visoke jer nema dovoljno konkurencije među bankama, ili zato što su napravile kartelski dogovor da se ne ide ispod određenog iznosa.- Na kraju, banke su svesne da građani sve više plaćaju karticama i da će se to povećavati. Svesne su i da trgovci moraju da omoguće ovaj vid plaćanja jer će izgubiti mušterije. Trgovci su u najgoroj poziciji, pa će morati da se organizuju i pobune - ističe on.Deo provizije koji banka naplati trgovcu ide kartičarskim sistemima kao što su „viza“, „masterkard“... U bankama se brane da imaju mnogo troškova i dodaju da marža zavisi od vrste kartice i delatnosti prodavca.

Bez odgovoraŽALBE BEZ REŠENJAU Društvu trgovaca Novi Sad kažu da su se žalili nadležnima i da su im u Ministarstvu finansija rekli da se razmatraju rešenja. Ali, u međuvremenu, stvari ne da se nisu popravile nego su se pogoršale. Kurir juče nije dobio odgovor od ministarstva o ovom problemu. Ništa pričljiviji nisu bili ni u „Vizi“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track