DIGITALIZACIJA: Bez TV programa čak 500.000 kuća

Nisu svi spremni za digitalnu eru

DIGITALIZACIJA: Bez TV programa čak 500.000 kuća

InfoBiz -
Da bi gledalo televizijski program i posle 7. juna, milion građana do tada mora da nabavi set-top boks uređaje, a do sada je to uradila tek polovina njih, kažu u resornom ministarstvu

BEOGRAD - Ako do 7. juna ne nabave set-top boks uređaj (STB), bez televizijskog programa moglo bi da ostane oko pola miliona domaćinstava Srbije.Prema poslednjim informacijama Ministarstva trgovine i telekomunikacija, oko milion stanovnika naše zemlje mora da nabavi STB aparat da bi moglo da gleda TV, a dosad ga je kupilo samo oko 500.000 njih.

Čemu služi STB uređajOvaj uređaj ima ulogu obrade digitalnog signala primljenog antenom kako bi se prilagodio prikazivanju na TV prijemniku. Ovaj aparat dosad nije bio potreban jer je signal bio analogni i bez problema je mogao da se primi preko klasične antene.- Srbiji je potrebno oko milion STB uređaja, s obzirom na to da oko 38 odsto domaćinstava signal prima preko zemaljskih TV predajnika. Procena Ministarstva telekomunikacija jeste da je dosad prodato od 250.000 do 500.000 STB uređaja - ističu iz tog ministarstva za Kurir.Broj prodatih uređaja se, kako dodaju, povećava iz dana u dan, s obzirom na to da je pre dva dana Avala prešla isključivo na digitalno emitovanje, a prošle nedelje i Čot, preko kojih je veliki broj domaćinstava dobijao analogni signal.

SnabdeveniU ministarstvu uveravaju da je tržište dobro snabdeveno STB uređajima i da nije problem nabaviti ih. Tvrde da se mogu kupiti u čak 1.000 maloprodajnih objekata.- Mnogi građani su nabavku STB uređaja ostavili za poslednji trenutak, ali je bitno da su prodavnice dobro snabdevene i da će svi moći da ih kupe. Nešto preciznije podatke imamo za STB uređaje koji se nabavljaju putem vaučera za posebno ugrožene kategorije stanovništva, gde je 75 odsto vaučera ili oko 122.000 već realizovano - navode u ministarstvu.

Informišite sePOZOVITE 18911Država je sprovela medijsku kampanju kako bi građane informisala o digitalizaciji i potrebi nabavke STB uređaja za prijem besplatnog digitalnog signala. Građanima je na usluzi i kol-centar s brojem 18911, gde mogu dobiti dodatne informacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track