DIŽE SE KUKA I MOTIKA: Seljaci u strahu da će im oduzeti zemlju

Očaj

DIŽE SE KUKA I MOTIKA: Seljaci u strahu da će im oduzeti zemlju

InfoBiz -

Zbog dugova za napumpane penzijske doprinose, farmeri strepe od poreskih izvršitelja, a dug im ukida i pravo na subvencije i plaćanje na rate

Vlasnici poljoprivrednih gazdinstava koji nisu mogli da plaćaju doprinose za penziju zbog besmisleno visokih iznosa očajni su jer im nagomilani dugovi sve više stežu omču oko vrata.Osim što strepe da će im na kapiju banuti prinudni izvršitelji i zapleniti im mukom stečeno imanje, stoku i kuće, ratare i farmere taj dug sprečava da dobiju i neke olakšice koje se tiču njihovog domaćinstva, poput plaćanja poreza na rate ili dobijanja poljoprivrednih subvencija koje odobrava država.- Hteo sam da platim dug od 40.000 dinara za porez na pištolj i u poreskoj su mi odobrili da platim na 30 rata. Onda su otkrili da imam dug od 3,2 miliona dinara za doprinose za penziono osiguranje za suprugu i sebe i rekli da ne mogu da mi odobre plaćanje poreza na rate dok ne platim ceo dug za penziono - kaže za Kurir Srećko Matić iz sela Trbosilje kod Loznice. Dodaje da zbog duga za dopinose nije mogao ni da dobije subvencije od države za kupovinu poljoprivredne mehanizacije.Ovaj farmer sad strahuje od izvršitelja, poučen sudbinom pojedinih poljoprivrednika kojima je Poreska uprava ranije zaplenila imovinu zbog neplaćenih doprinosa za PIO.- Plaćao sam doprinose za suprugu i sebe 13 godina. Od 2000. sam prestao jer više nisam mogao da plaćam 160.000 dinara godišnje. Sad mi je dug sa kamatama 26.000 evra, a i kad bih prodao sve što imam, ne bih mogao sve da otplatim. Ako se desi da dođu da plene imanje, ne preostaje mi ništa drugo nego da se ubijem - ističe Matić.Ukoliko poreski izvršitelji počnu da plene imovinu poljoprivrednicima zbog dugova za doprinose, koji su na kraju 2016. iznosili ukupno 90,8 milijardi dinara, njima neće ostati ništa osim 10 ari zemljišta, odeće, kućnih ljubimaca i ortopedskih pomagala.

Advokat Miloš Biljić objašnjava da, kad izvršitelji banu na vrata ratara i farmera, ne postoji način da se spreči plenidba i prodaja imovine.- Najefikasniji način da poljoprivredniku ne popišu i ne prodaju im imovinu jeste odlaganje plaćanja, odnosno reprogram duga. Prekomeran dug je jedan od uslova da Poreska uprava nekome omogući da plati dug na rate - kaže Biljić.

Ministarstvo poljoprivredeREŠAVAMO STVAR, NEMA PLENIDBEDa do plenidbe kuća i imanja poljoprivrednicima ipak neće doći i da se traži rešenje problema, uveravaju iz Ministarstva poljoprivrede:- Izvršenja po osnovu dugova za Fond PIO nisu krenula, niti će ministarstvo ići u pravcu naplate zaostalih doprinosa. Formirana je radna grupa koja će na osnovu analize ekonomske snage gazdinstava izaći sa predlogom rešenja za moguće optimalno oporezivanje, kao i sa predlogom rešenja zaostalih dugova. Iz Poreske uprave nisu odgovorili kako postupaju prema poljoprivrednim dužnicima.

ŠTA MOGU DA VAM ZAPLENEHranu koja ne može da se pojede za tri mesecaTelevizorKompjuterDVDVeš-mašinuUsisivačKnjigeUmetničke slikeMuzičke instrumentePoljoprivredno zemljište iznad 10 ariPoljoprivrednu mehanizacijuAutomobilRačune u banciPlatu administrativnom zabranomŠTA NE MOGU DA ZAPLENEPoljoprivredno zemljište do 10 ariOdeću, obućuPosteljinu, posuđeKrevet, trpezarijski nameštajSudoperuŠporet, frižiderPeć za grejanjeHranu i ogrev za tri mesecaIznos gotovog novca neophodnog za život za mesec dana koji je propisan zakonomOrdenje, medalje, spomenice, priznanjaPorodične fotografije, lične uspomene i kućne ljubimceOrtopedska pomagala

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track