DOGORELO ZBOG ŠVAJCARACA: Dužnici u Srbiji obustavljaju otplatu kredita!

Sledi opstrukcija banaka

DOGORELO ZBOG ŠVAJCARACA: Dužnici u Srbiji obustavljaju otplatu kredita!

InfoBiz -
Predlažemo da se ne uplate četiri rate jer onda banke moraju da rezervišu 30 % zajma i te pare ne mogu da koriste, kažu iz Efektive

BEOGRAD - Predložićemo nezadovoljnim klijentima banaka da namerno ne uplate četiri rate za kredit, posle čega banke moraju da rezervišu 30 odsto neotplaćenog zajma, što znači da će izgubiti neki novac, najavljuje za Kurir Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijenata Efektiva.Ovo udruženje pokušava da pomogne građanima koji su nezadovoljni uslugama banaka, a pre svega onima koji su uzeli kredite u švajcarskim francima jer su im se obaveze drastično uvećale.Posle prošlonedeljene akcije „Dve banke za banku“ ili pravljenja redova u ekspoziturama banaka uplatom po dva dinara od ukupne rate kredita, ove nedelje biće podneti pisani prigovori jednoj banci na daskama, ciglama, fosnama jer to nije zabranjeno. Gavrilović kaže da će uskoro objaviti uputstvo za neplaćanje rata: „Ideja je da se ne plate četiri rate kako bi klijent ušao u docnju od 90 dana, nakon čega banka mora klasifikovati kredit u određenu grupu i rezervisati novac u iznosu od 30 odsto od ostatka kredita. Dakle, taj novac banka mora da prebaci na poseban račun i ne može da ga koristi“. Posle četvrte neplaćene rate, dodaje, klijent će platiti petu ratu da ne bi imao problem sa bankom.

NAČINI OPSTRUKCIJE RADA BANKARSKIH FILIJALAOkupacija šalteraOko 50 klijenata je prošle nedelje ušlo u banku da uplati dva po dva dinara od ukupne rate, koja iznosi nekoliko desetina hiljada dinara. Plate dva dinara, okrenu se i opet stanu u red. Šalteri su tako stalno zauzeti, banka je zvala policiju, ali klijenti nisu radili ništa nezakonito.Prigovori na daskamaViše desetina građana će u skladu sa zakonom pisane prigovore predati banci na daskama, ciglama. Ako banka ne primi zahtev, preti joj kazna od 100.000 dinara.Uzimanje novca od banakaKlijenti neće uplatiti četiri mesečne rate, zbog čega će banka morati da na poseban račun odvoji od svojih para 30 odsto neotplaćenih kredita.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track