DOKAZ: Iz EU nam podvaljuju svinjski narezak, al‘ sa piletinom
Foto: Profimedia

Hrana u starom delu EU bolja nego u istočnom

DOKAZ: Iz EU nam podvaljuju svinjski narezak, al‘ sa piletinom

InfoBiz -
Proizvođači imaju proizvode koje su namenjeni Srbiji i okruženju, gde je kupovna moć mala, i one koji su namenjeni razvijenijim zemljama

BEOGRAD - Riblji štapići u Danskoj imaju sedam odsto više ribe nego u Češkoj, čokoladni namazi su u odnosu na zapadnu Evropu masniji i sa više šećera, svinjski mesni proizvodi imaju „pileći dodatak“, a konzerva tunjevine s manjim delom ribe košta gotovo dva puta više nego originalna, pokazalo je istraživanje evropskih nadležnih institucija.Analiza je još jednom pokazala da su proizvodi iste marke kvalitetniji u državama koje su stare članice Evropske unije nego u onim koje su nove - Bugarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj. Da isti problem postoji i u Srbiji, potvrđuje Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača.

- Proizvođači imaju proizvode koje su namenjeni Srbiji i okruženju, gde je kupovna moć mala, i one koji su namenjeni razvijenijim zemljama. Potrošači to sami lako uvide jer proizvod koji kupe u Srbiji nije ni nalik istom tom proizvodu iz zemlje njegovog porekla, ili onog koji se prodaje u EU. Ne verujem da će Vlada u Srbiji sprovoditi istraživanje koje bi to pokazalo, jer bi ono bilo finansijski veoma zahtevno i obimno - smatra Bogosavljević.Komšije iz Hrvatske ipak su odlučile da reaguju, pa je Hrvatska agencija za hranu najavila opsežno istraživanje kvaliteta prehrambenih proizvoda, koje bi iskoristila za izmenu zakonodavstva na nivou EU.

- Potrošači se već duže žale da je proizvod iste marke kupljen u zemljama zapadne Evrope boljeg ukusa i kvaliteta nego u domaćim radnjama. Cilj nam je da izvršimo pritisak na Evropsku komisiju da se to zakonima reguliše. U temeljnim dokumentima EU nalaze se jednakost i ravnopravnost svih građana Unije. Onda je pravo nas u Hrvatskoj da imamo jednako kvalitetne proizvode iste marke kao i u Francuskoj - objašnjava Biljana Borzan, hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu. (D. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track