DOLAR DIVLJA: Digao dug Srbije za 290 miliona
Foto: Thinkstock

Rastu američke valute nema kraja

DOLAR DIVLJA: Digao dug Srbije za 290 miliona

InfoBiz -

Dinar za mesec dana oslabio prema dolaru za 3,2 odsto, za koliko je automatski porastao i javni dug zemlje u dolarima

Javni dug Srbije u dolarima porastao je za skoro 290 miliona dolara u poslednjih mesec dana samo na osnovu toga što je u tom periodu američka valuta ojačala u odnosu na našu za 3,2 odsto.Naime, očekivanja da će američka centralna banka povećati kamatne stope ojačala su vrednost dolara na međunarodnim valutnim tržištima. Tako je i dinar samo tokom prethodnog dana oslabio za 0,6 odsto prema dolaru, a za mesec dana čak 3,2 odsto, dok je direktna posledica ove valutne klackalice porast dolarskog duga Srbije.Računicu o iznosu tog povećanja lako je izvesti na osnovu podataka Uprave za javni dug, koja u izveštaju za maj navodi da je javni dug Srbije izražen u dolarima na kraju tog meseca iznosio ukupno 27,5 milijardi. Od te sume trećina se odnosi na direktna dolarska zaduženja, što je zapravo oko devet milijardi dolara.Ovaj dug je zato direktno uvećan za 3,2 odsto, odnosno za 285,6 miliona dolara, samo zbog jačanja američke valute u poslednjih mesec dana.

Da će američka valuta jačati i u narednom periodu, a time i srpski dug u dolarima, nagoveštavaju i poslednji objavljeni makroekonomski podaci, koji ukazuju da američka ekonomija snažno napreduje, što je podstaklo nadanja da bi Fed mogao u ovoj godini da poveća kamate najmanje jednom. Na snažan rast privrede SAD ukazuje i prekjuče objavljeni izveštaj MMF, u kojem su SAD jedna od retkih privreda kojoj je MMF povećao prognozu rasta.Dolar, na drugoj strani, zadaje muke i evropskom tržištu budući da je u poslednjih mesec dana evro prema dolaru oslabio 2,59 odsto.S. Ð.

Rekordni pazarNBS KUPILA 65 MILIONA EVRADinar je juče stagnirao prema evru i ostao na srednjem kursu od 123,25 dinara za evro budući da je NBS kupila 65 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, što je rekordan dnevni iznos kupovine od početka godine.Dinar je prema evru na istom nivou kao pre mesec dana, dok je na godišnjem nivou slabiji za 2,5 odsto. NBS je od početka godine kupila 375 miliona evra i prodala 860 miliona evra kako bi ublažila veće dnevne oscilacije kursa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track