DONETA ODLUKA O SUBVENCIJAMA: Nove fabrike u Beogradu, Somboru, Nišu, Kruševcu, Prokuplju i Sečnju
Foto: Fonet

Zaposlenje

DONETA ODLUKA O SUBVENCIJAMA: Nove fabrike u Beogradu, Somboru, Nišu, Kruševcu, Prokuplju i Sečnju

InfoBiz -

BEOGRAD - Savet za ekonomski razvoj Vlade Srbije doneo je odluku o dodeli podsticaja za ulaganje nekoliko kompanija koje će otvoriti novih 6.600 radnih mesta u Beogradu, Somboru, Nišu, Kruševcu, Prokuplju, Sečnju i Pećincima. Ukupan iznos investicija veći je od 90 miliona dinara.

Podsticajna sredstva država kompanijama dodeljuje u skladu sa Zakonom o ulaganjima, a u cilju podsticaja novih investicija i otvaranja novih radnih mesta. Po dostupnim podacima, kompanija „Pretty Group” u Somboru u naredne dve godine primiće 1.100 radnika, dok će „Kofikab” u Pećincima zaposliti 111, a „Albon” u Šimanovcima, koji takođe pripadaju pećinačkoj opštini, još 200. U naredne dve godine 300 radnika zaposliće „Mitros” u Sremskoj Mitrovici, a najviše radnih mesta biće otvoreno na jugu Srbije, posebno u Nišu i Kruševcu. Samo u dve kompanije, „Leoni” i „Kromberg” u ta dva grada posao će u naredne dve godine dobiti 4.800 radnika.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Pravni okvir za privlačenje direktnih ulaganja su Zakon o ulaganjima, Uredba o uslovima i načinu privlačenja ulaganja, Uredba o pravilima za dodelu državne pomoći i Pravilnik o obrascu prijave za dodelu sredstava podsticaja. Sredstva podsticaja u skladu s tim aktima mogu se dodeliti na javnom pozivu, kao i bez njega ukoliko je reč o ulaganju od posebnog značaja. Sistem dodele podsticaja je koncipiran tako da stimuliše najviše one investicione projekte u sektoru proizvodnje i usluga koje su predmet međunarodne trgovine, koji se sprovode u manje razvijenim opštinama, gde su i najpotrebniji.

Visina podsticaja se opredeljuje u odnosu na opravdane troškove ulaganja – visinu ulaganja u materijalna i nematerijalna sredstva i visinu bruto zarada koje će se isplaćivati u periodu od dve godine nakon završetka projekta.Po oceni člana Fiskalnog saveta Srbije Vladimira Vučkovića, odluka države da dodeli više od 90 miliona evra subvencija ne znači da se po radnom mestu daje više od 10.000 evra jer su kriterijumi za dodelu novca ne samo broj zaposlenih već i vrednost investicija.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To, kako kaže, znači da, ukoliko neko uloži više novca u opremu, a zapošljava manji broj novih radnika, može samo izgledati da je po zaposlenom država dala više, a zapravo je primenjen drugi kriterijum za dodelu koji podrazumeva i vrednost investicije.

Da je upravo država vagala sve kriterijume prilikom određivanja visina subvencija kompanija potvrđuje i saopštenje Ministarstva privrede, po kojem će ukupan iznos podsticaja za otvaranje radnih mesta, ulaganja i iznos bruto zarada za zaposlene u dvogodišnjem periodu iznositi 22.862.237 evra, dok je prosečan iznos podsticaja po zaposlenom za investicije tih kompanija 3.461 evro. Danas se, navodi Ministarstvo privrede, prilikom dodele podsticaja, za razliku od ranije prakse kada je kriterijum bio samo broj novootvorenih radnih mesta, u obzir uzimaju i visina ulaganja, broj novih radnih mesta i iznos bruto plata svih zaposlenih u dvogodišnjem periodu.

Foto: FoNet Slobodan MIljević
Foto: FoNet Slobodan MIljević

– Država treba subvencije da iskoristi da bi se zaposlilo što više radnika jer je ljudima najvažnije da imaju posao i sigurnu platu da bi mogli prehraniti porodicu – smatra ekonomista Ljubodrag Savić. – Važno je za ovu vladu da se ne ponaša kao što su se ponašale prethodne, a to znači da pare koje će država dati za otvaranje radnih mesta moraju da se namenski koriste, da se ceo proces isprati do kraja i da se ljudi ne otpuštaju. Jug Srbije je nerazvijen i kompanije koje tamo otvore fabriku naročito pomažu da se nezaposlenost svake godine smanji.

Auto-industrija treba našoj državi

Od kompanija koje će u narednom periodu otvoriti svoje pogone i kojima država daje subvencije najviše je onih iz auto-industrije. To je, po oceni člana Saveta guvernera NBS-a Ivana Nikolića, dobro s obzirom na to da već imamo „Fijat” i druge firme iz tog sektora koje su veliki izvoznici.– Za ljude koji će tu naći posao presudno je da fabrika radi dugi niz godina, a pun pogodak bio bi da izvezu robu na što više stranih tržišta – smatra Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track