Država će spasti RTB Bor od bankrota
Foto: Profimedia

Rešenje problema preduzeća u restrukturiranju

Država će spasti RTB Bor od bankrota

InfoBiz -
U dogovoru sa MMF pokušaćemo da za strateška preduzeća produžimo zaštitu od poverilaca i posle 31. maja, poručio Sertić. Vlada će probati da spase ukupno 25 firmi kojima preti likvidacija od početka juna

BEOGRAD - Vlada Srbije pokušaće u dogovoru sa MMF da spase 25 strateških firmi u restrukturiranju, kojima od juna sledi siguran stečaj, kada država prestaje da štiti ukupno 97 firmi od naplate dugova poverilaca.Među 25 za koje će država pokušati da se izbori su, kako Kurir saznaje, i RTB „Bor“, PKB, „Galenika“, „Petrohemija“, „Simpo“, „Staklara Paraćin“ i Industrija kablova Jagodina. Samo RTB „Bor“ duguje više od milijardu evra, čime bi praktično od juna ovaj basen prestao da postoji.- Na početku procesa imali smo 144 preduzeća pod zaštitom, od čega je 40 u stečajnom postupku, sedam je na Kosovu i biće rešavano posebnim postupkom, a od preostalih 97 razgovaramo sa MMF i Svetskom bankom da za manji broj preduzeća, njih 20 do 25, napravimo produženu zaštitu jer 31. maja, kada padne zaštita, ta preduzeća mogu da odu direktno u likvidaciju - ukazao je juče ministar privrede Željko Sertić, dodajući da će se u tom produženom periodu zaštite raditi na pravljenju adekvatnih modela da se ta preduzeća ili u delovima rasprodaju ili da kroz „restrukturiranje nastave da žive“.

Željko Sertić
Željko Sertić

Ministar je istakao da je stečaj realan za 100 do 150 firmi, od 526, koliko ih je na spisku Agencije za privatizaciju. Kao i da 50 firmi duguje više od četiri milijarde evra.- Do 1. juna definitivno će se znati sudbina 338 firmi od ukupno 526 - naveo je Sertić, dodajući da u grupu tih 338 spada i 188 preduzeća nad kojima je već pokrenut stečajni postupak, kao i i tridesetak firmi koje će se do tada naći u procesu privatizacije.Sertić je najavio i da će Vlada Srbije i MMF do ponedeljka 12. maja imati jasno usaglašene stavove o rešenjima ovih firmi u restrukturiranju.Podsetimo, Kurir je juče već objavio podatke Vlade Srbije po kojima je za spas preduzeća u restrukturiranju ostalo svega četiri miliona evra, što je nedovoljno da bi se sačuvalo oko 40.000 radnih mesta, koliko ih ima u ovim firmama.

KO SU POVERIOCI- Poreska uprava- Javna preduzeća („Srbijagas“, EPS...)- Domaće i strane privatne firme- Domaće i strane banke

Pao izvozRUSI MANJE KUPUJU OD SRBIJEMinistar privrede izjavio je juče, prilikom rasprave o Nacrtu zakon o ulaganjima, da je u prvom kvartalu ove godine ukupan srpski izvoz u Rusiju opao za 30 odsto. Ipak, kako je naveo, i pored ukupnog pada porastao je izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za oko 20 odsto u prvom kvartalu. Kao razlog slabije prodaje u Rusiji ministar je naveo pad rublje u prošloj godini, što je posledično uticalo na smanjenje tražnje na ruskom tržištu.

Ljubodrag SavićPOZITIVNA OCENA FONDAProfesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić očekuje da Srbija dobije pozitivnu ocenu MMF.- MMF će insistirati na nekim stvarima koje nisu urađene dovoljno dobro i ne idu dovoljno brzo, ali u osnovi ćemo dobiti pozitivnu ocenu - kaže Savić, koji kao „ jedini recept“ vidi mere štednje i racionalizacijom u javnoj upravi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track