DRŽAVA OPET KAŽNJAVA SELJAKA: Subvencije za ratare smanjene tri puta
Foto: Shutterstock

Daleko manje nego ranije

DRŽAVA OPET KAŽNJAVA SELJAKA: Subvencije za ratare smanjene tri puta

InfoBiz -
Subvencije po hektaru za ovu godinu biće najverovatnije tri puta manje nego lane jer će umesto 12.000 dinara, poljoprivrednici dobiti svega 4.000, saznaje nezvanično novosadski „Dnevnik” u Vladi Srbije.

Konačna odluka o direktnim plaćanjima za ratarsku proizvodnju će biti doneta danas ili u ponedeljak jer se čeka konačni stav Vlade Srbije, ali i mišljenje Međunarodnog monetarnog fonda. Međutim, kako sada stvari stoje, paori će od države dobiti najviše dve hiljade dinara u novcu i 2.000 dinara za mineralno đubrivo. Kako „Dnevnik” takođe saznaje, možda su moguće manje korekcije tih iznosa, ali se suština neće promeniti, a ona je da će subvencije biti daleko manje nego ranijih godina.

S druge strane, stočari mogu da odahnu jer subvencije u toj grani agrara ostaju nepromenjene. Poljoprivrednici su lane imali pravo na subvencije od 12.000 dinara. Od toga je 6.000 dinara bilo u novcu, a 6.000 dinara za mineralno đubrivo i gorivo. Pravo su imala registrovana gazdinstva, i to najviše za 20 hektara. Godinu ranije, to jest 2013, subvencije su plaćane za 100 hektara po gazdinstvu.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kako obrazlažu u Vladi, do smanjenja direktnih davanja po hektaru dolazi zbog manjka novca u budžetu zbog lanjskog duga od oko deset milijardi dinara koji treba isplatiti do marta i zbog namere da se više para izdvoji za ulaganja u proizvodnju, to jest u investicije.

Treba podsetiti i na to da je u buyetu za ovu godinu Ministarstvo poljoprivrede je dobilo 40,6 milijardi dinara. To je milijardu manje nego lane, kada je budžet bio 41,6 milijardu, ali u Ministarstvu tvrde da davanja neće biti smanjena, kao i da je planirano duplo više za investicije. U raspodeli prihoda najveći deo odnosi se na subvencije u oblasti poljoprivrede – 28 milijardi dinara.

Za subveniciju je lane bilo prijavljeno 1,65 milion hektara, što je gotovo polovina poljoprivrednog zemljišta kojim Srbija raspolaže, a da bi se sve to isplatilo, državi je trebalo 9,8 milijardi dinara. Na vreme je isplaćeno tek nešto manje od 49.000 gazdinstava, a ostalih oko 200.000 će morati još malo da pričeka.

Rasprave o tome da le uopšte treba isplaćivati subvencije po hektaru traju već godinama, pravog odgovora i računice nema, ali se država ipak odlučuje na to da prednost da investicijama. Kako će ta nova investiciona politika biti sprovedena u praksi, ostaje da vidimo.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kada je stočarstvo u pitanju, u Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine tvrde da premija za mleko neće biti ukinuta ni smanjivana, i da će proizvođači biti zaštićeni. U izmenama i dopunama Zakona o podsticajima stoji da će premija za mleko biti do sedam dinara i neće biti smanjivana.

Poljoprivredi dati, a ne uzimati

– Ukoliko subvencije zaista budu samo 4.000 dinara po hektaru, to će biti dokaz da Vlada ne prepoznaje poljoprivredu kao razvojnu šansu – izjavio je za „Dnevnik” poljoprivrednik iz Kaća Vojislav Malešev, koji je i član udruženja poljoprivrednika Klub „100P plus“. – Poljoprivrednici će svakako biti ogorčeni, ali ne i iznenađeni takvom odlukom. Umesto da država pomogne grani privreda koja ima suficit izvoza, ona je smanjenjem direktnih davanja sputava i ne znam kako ćemo se uopšte izvući iz te situacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja