Država sprema 10.800 otkaza!
Foto: Shutterstock

Aranžman sa MMF zahteva teške odluke

Država sprema 10.800 otkaza!

InfoBiz -
Da bi se ispunio zahtev kreditora, administraciju će do kraj godine dobrovoljno napustiti tri odsto zaposlenih, dok će dva odsto otići pod prinudom

BEOGRAD - Vlada Srbije moraće da podeli oko 10.800 otkaza činovnicima u administraciji do kraja 2015. kako bi ispoštovala obavezu o otpuštanju pet odsto radnika u javnom sektoru datu Međunarodnom monetarnom fondu, saznaje Kurir.Procenat od tri odsto biće dostignut prirodnim odlivom radnika, dok će preostala dva odsto morati da budu klasični otkazi.Neko u penziju, neko na biroJavni sektor u ovoj situaciji podrazumeva državnu i opštinsku administraciju, zaposlene u zdravstvu, obrazovanju, vojsci, policiji, agencijama i nezavisnim institucijama. Prema poslednjim informacijama, njih ima oko 540.000, a Vlada se obavezala da godišnje otpušta oko pet odsto, što za 2015. znači da broj mora da se smanji za 27.000.- Prirodnim odlivom, odnosno penzionisanjem, otići će oko 20.000 radnika. Deo će morati da se zameni primanjem novih, pa će država morati da reaguje i otkazima dostigne broj od 27.000. Za sve prekobrojne biće obezbeđeni programi edukacije i prekvalifikacije - navodi sagovornik Kurira iz Vlade Srbije.Novac za prekvalifikaciju trebalo bi, kako kaže, da se obezbedi iz kredita Svetske banke vrednog 100 miliona evra, ali i iz nekih evropskih fondova. Ova sredstva koristiće se i za višak radnika u državnim i društvenim preduzećima.Da li će MMF biti zadovoljan ovim rešenjem videće se do juna, kada će obaviti prvu reviziju aranžmana sa Srbijom odobrenog u ponedeljak.Bez jasnih planova i metodaFiskalni savet je upozorio da će Vlada Srbije morati da deli otkaze ako želi da ispuni kvotu od pet odsto manje činovnika.- Prirodni odliv neće biti dovoljan za planirano smanjenje ukupnih zarada i u 2015. će morati da bude otpuštanja. Do kraja 2014. očekuje se veći nego što je uobičajeno prirodni odliv zbog oštrijih uslova za penzionisanje, pa se broj zaposlenih u javnom sektoru može smanjiti i za 20.000. Deo penzionisanih mora se zameniti novim radnicima, tako da se mora otpustiti oko 15.000 zaposlenih - smatra FS.Smanjenje broja zaposlenih, dodaje FS, nije dobro pripremljeno i sprovodi se bez jasnih planova i metoda.

Dušan VujovićDO JULA SPISKOVIMinistar finansija Dušan Vujović izjavio je da će se do jula izaći sa planom racionalizacije broja radnih mesta u javnom sektoru.Koliko će biti otpuštanja i stvarnog viška zaposlenih zavisiće od mesta na kom se oni nalaze i od toga koliko njih će se odlučiti da ranije ode u penziju - rekao je ministar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja