DRŽAVA SVESNO PRODAVALA UKRADENA VOZILA: Pančevcu zaplenili fijatovo kamp vozilo u Rožaju!
Foto: Profimedia

SKANDAL NAD SKANDALIMA: Građani prevareni na javnim licitacijama

DRŽAVA SVESNO PRODAVALA UKRADENA VOZILA: Pančevcu zaplenili fijatovo kamp vozilo u Rožaju!

InfoBiz -
ŽRTVA: Božidar Jovković kupio „fijat dukato“ za 1,8 miliona dinara od Carinarnice Kraljevo, pa mu ga granična policija u Crnoj Gori oduzela jer je ukraden u Italiji

BEOGRAD - Država je godinama na carinskim aukcijama prodavala ukradena vozila, iako su predstavnici državnih organa znali da ih pravi vlasnici potražuju, zaključak je istraživanja Potrošačkog savetnika, koje je podržala EU u okviru projekta „Jačanje medijske slobode u Srbiji“.O tome svedoči slučaj Božidara Jovkovića iz Pančeva, kome je na Rožajama, graničnom prelazu sa Crnom Gorom, prošle godine oduzeto kamp-vozilo „fijat dukato“ iako ga je u junu 2012. legalno kupio za 1,8 miliona dinara na licitaciji u Carinarnici Kraljevo.Traži ga Interpol- Vozilo je bilo 2006. godište. Uložio sam još 450.000 dinara u njega i 2013. normalno obišao kružnu turu Bosna - Crna Gora - Albanija. Međutim, prošle godine mi je granična policija na izlasku iz Crne Gore oduzela vozilo jer je na Interpolovoj poternici - pošto je ukradeno u Italiji. Policajci su mi rekli da nisam jedini kome se to desilo - kaže Jovković za Kurir. On dodaje da su mu u Carinarnici Kraljevo poručili da prava potraži na sudu.- Rekli su mi da od centrale dobijaju spisak vozila koja mogu da prodaju i da zato nemaju ništa sa mnom. To je banditizam. Otišao sam kod advokata i predao tužbu - ogorčen je Jovković. On tvrdi da su carinici znali da je vozilo ukradeno jer ga je preko zastupnika potraživao vlasnik iz Italije, ali odbili su da mu ga vrate bez sudske presude.Bez zaštiteNenad Bumbić, urednik Potrošačkog savetnika, ističe da je ovaj slučaj dokaz da država ne poštuje elementarno pravo građana na imovinu.- U trenutku kad smo radili prilog, u Upravi carina imali su 27 vozila koja prodaju, iako znaju da su kradena. Najstrašnije je što su nam rekli da su problem prodaje takvih vozila rešili tako što su uveli formular čijim potpisivanjem se kupac odriče prava na tužbu. Na taj način država štiti sama sebe, a što građanin ostaje bez para to nikoga nije briga - kaže on.

Uprava carinaPRODAJA PO ZAKONUU Upravi carina tvrde da je roba koju prodaju oduzeta pravosnažnim sudskim rešenjem u prekršajnom postupku.- Carinarnica Kraljevo obratila se MUP i dobila odgovor da vozila spemna za licitaciju nisu na potražnici Interpola - kažu u Upravi carina. Dodaju da su novembra 2013. godine na licitacijama obustavili prodaju vozila čiji status nije prethodno proveren na potražnici Interpola.

MUPU SRBIJI NIJE NA POTERNICIMUP tvrdi da su 2012. utvrdili da se sporni kamper ne potražuje.- Postupajući po zahtevu Uprave carina, pretragom pomoću aplikaciju za pretragu vozila i nestalih vozila, utvrđeno je da se predmetno vozilo ne potražuje - kažu u MUP.

OPREZKorisni saveti za buduće kupceNe kupujte vozila na licitacijama ukoliko nisu prvi put registrovana u SrbijiPotvrda od MUP da vozilo nije kradeno u Srbiji ne znači da nije ukradeno u inostranstvuNe potpisujte da se odričete prava na tužbu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track