DUALNO OBRAZOVANJE: Đaci u Nemačkoj dobijaju po 950 evra za praksu
Foto: Marina Lopičić

Peter Krize, učesnik Njuzvik konferencije

DUALNO OBRAZOVANJE: Đaci u Nemačkoj dobijaju po 950 evra za praksu

InfoBiz -

BEOGRAD - Učenici u Nemačkoj dobijaju od 250 do 950 evra mesečnu naknadu za rad u okviru programa dualnog obrazovanja, a imaju i pravo na odmor, izjavio je danas nemački ekspert za dualno obrazovanje Peter Krize.

On je rekao da je dualno obrazovanje veoma važno za nemačku privredu. Krize je objasnio učenici kada polože teorijski i praktični ispit mogu odmah da se zaposle odnosno da rade kao predradnici, majstori, a čak i da dobiju zvanje inženjera. On je dodao takvo školovanje traje između dve i po i tri godine.

NJUZVIKOVA KONFERENCIJA UŽIVO Ditman i Devenport: Obrazovanje je veoma važno za Srbiju

"U proseku od 250 do 950 evra oni imaju mesečnu naknadu tokom rada u preduzećima koja učestvuju u programu dualnog obrazovanja", rekao je Krize dodajući da oko visine te naknade mogu čak i sindikati da pregovaraju. Krize je kazao da taj sistem u Nemačkoj podeljen na sticanje znanja u školi i praksu u preduzećima gde se stiču praktične veštine.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Kako kaže, odnos učenika i preduzeća i škole je regulisan ugovorom koji sklapaju privredne komore i realizuju završne ispite. Krize navodi da ima pet kategorija za dualno obrazovanje, na primer, prva je industrija i trgovina gde se obrazuju industrijski mehaničar, komercijalista, pekar…...

NJUZVIKOVA KONFERENCIJA Ditman: Srbiji nedostaju stručnjaci na srednjem nivou

"Svako može da završi obuku u dualnom obrazovanju bez obzira na godine, pol, uzrast, osim za neka specifična zanimanja za koja je potrebno ispunjavanje nekih posebnih uslova", naveo je taj nemački stručnjak. On je dodao da ako neko ima natprosečne rezultate može da skrati obrazovanje.

NJUZVIKOVA KONFERENCIJA Devenport: Drago mi je što Srbija može da iskoristi iskustvo Nemačke

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track