Dubioza i loše prognoze za Fijat, Železaru i Bor
Foto: Fonet

Domaći ekonomisti o makroekonomskim analizama

Dubioza i loše prognoze za Fijat, Železaru i Bor

InfoBiz -
Bez novog modela nema perspektive u FAS, ne verujem da će Kinezi doći u smederevsku čeličanu, a borski basen tek čekaju problemi, poručio Stamenković

BEOGRAD - Nema perspektive u cikcak proizvodnji u kragujevačkoj fabrici automobila „Fijat“, teško da će Kinezi ulagati u „Železaru“, a RTB „Bor“ će tek biti u problemu zbog pada cena sirovina, siže je prognozne ekonomista za tri najjače industrije u Srbiji.

Ekonomista Stojan Stamenković istakao je na predstavljanju novog broja Makroekonomske analize i trendovi (MAT) da „Fijat automobili Srbija“ (FAS) nema svetlu budućnosti ukoliko ne bude proizvodnje novog modela, a radnici nastave da čas rade, čas ne rade. Stamenković se osvrnuo i na sve nedostižniju profitabilnost smederevske čeličane.

Industrija

- Veoma sam skeptičan oko dolaska te kineske kompanije, čak i u Kini otpuštaju radnike, da ne govorim u Evropi - naveo je on i potom pomenuo neveselu prognozu i za borski basen.Prema njegovim rečima, rast industrijske proizvodnje od 8,2 odsto u 2015. bio je impozantan, što je pre svega posledica rasta proizvodnje u energetici.- Prerađivačka industrija zabeležila je rast od 5,3 odsto, ali taj rast je niži od prognoze koju smo mi dali (šest procenata) - navodi on. Prema njegovim rečima, u posmatranih 18 oblasti, u njih čak 11 decembarski indeks bio je niži nego u novembru.
Realan... Stojan Stamenković
Realan... Stojan Stamenković

MMF

Ono što posebno zabrinjava jeste pad proizvodnje prehrambene industrije u poređenju s decembrom 2014. od 14,2 odsto, kazao je Stamenković i izrazio zabrinutost za uzroke tako velikog pada, s obzirom na to da je ta industrija drugi izvoznik.Član MAT i direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević istakao je da veruje da misija MMF, koja dolazi 18. februara povodom nove revizije aranžmana, neće imati zamerki da se sprovodi sve što je dogovoreno. Prema njegovim rečima, reforma javne uprave, iako deluje sporo, ipak se sprovodi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track