DUGOVANJA ZA SMENSKI RAD: 2.300 rudara Resavice izabralo isplatu u ratama
Foto: Dado Đilas

Potpisivanje ugovora od 1. oktobra

DUGOVANJA ZA SMENSKI RAD: 2.300 rudara Resavice izabralo isplatu u ratama

InfoBiz -

Vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) Stevan Dželatović, izjavio je danas, da se 2.300 rudara, kojima se duguje za smenski rad, opredelilo da im se dug plati u ratama i istakao da očekuje da to urade i preostalih 1.300 rudara i da prestanu plenidbe.

"Od prvog oktobra kreće potpisivanje ugovora, a do 15.oktobra i prve isplate od 50.000 dinara", rekao je Dželatović.

Rudarima su ponuđene tri opcije, prva je da im se odmah po potpisivanja ugovora isplati 50.000 dinara a ostalo na 24 rate ako se odreknu kamata, druga opcija je 50.000 a ostalo na 36 rata ako se odreknu pola kamate i teće opcija je 50.000 a ostalo na 48 rata ako se ne odreknu kamate, objasnio je Dželatović.

Zavisno od rudara, ima ih koji su se opredelili i za jednu i za drugu i treću opciju, dodao je Dželatović.

"O isplati smo se dogovorili sa Ministarstvom rudarstva i energetike, a isplata rata bi krenula od nove godine, jer su sredstva iz budžeta Republike Srbije, obezbeđena za narednu godinu, istakao je Dželatović.

Pre nego što potpišu ugovor, rudari moraju da povuku sudske naloge za izvršenje, dodao je on.

"Mi očekujemo da će ovakav predlog prihvatiti i oni koji se nisu izjasnili, kada vide da su krenule prve isplate od po 50.000 dinara", rekao je Dželatović.

Menadžmentu je stalo da isplata krene što pre, jer se iznos stalno uvećava kroz kamate i sudske troškove kao i da stane plenidba.

Plene nam sve što mogu, od iskopanog uglja do osnovnih sredstava za rad, čime rad u rudnicima postaje nebezbedan, istakao je Dželatović.

Reč je o dugu rudarima za smenski rad za period 2007.- 2014. godina u iznosu od 1,3 milijarde dinara, koji je sa kamatama narastao na preko dve milijarde dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track