DUPLA PENZIJA UZ MINIMALNU ŠTEDNJU: Istražujemo koliki novac donose penzioni fondovi
Foto: Shutterstock

Uplaćuje koliko ko može

DUPLA PENZIJA UZ MINIMALNU ŠTEDNJU: Istražujemo koliki novac donose penzioni fondovi

InfoBiz -

Sa 25 godina staža i prosečnom platom sleduje vam 18.388 dinara državne penzije, a sa uplatom od 1.000 dinara mesečno imaćete i 19.000 dinara privatne

Ko u dobrovoljni penzioni fond sada počne da uplaćuje 5.589 dinara mesečno, koliko je maksimalan neoporezivi iznos, za 25 godina moći će da računa na privatnu penziju između 51.000 i 110.000 dinara, zavisno od toga da li će je primati pet ili 15 godina.Ako se ima u vidu da zaposleni s prosečnom platom i 25 godina radnog staža može da računa na državnu penziju od svega 18.388 dinara, sa uplatom od minimalnih 1.000 dinara mesečno u dobrovoljni penzioni fond u starosti će moći da računa na dodatnu penziju do 19.000 dinara.Uplaćujte koliko možetePrivatnu penziju mogu uplaćivati roditelji za tek rođenu decu, zaposleni i nezaposleni - koliko god godina žele i koliko novca imaju. Jedini dokument potreban za zaključenje ugovora je lična karta ili pasoš. Ako su nezadovoljni, svoj novac mogu da prebace u drugi fond.- Privatna penzija ne zavisi od radnog staža, već od visine i dužine uplata, ostvarenog prinosa od investiranja i izabranog načina primanja penzije. Pojedinac sam odlučuje koliko može i želi da uplaćuje. U našem fondu minimalna uplata je 1.000 dinara - objašnjava Zoran Milivojević, izvršni direktor Dunav društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom.Pojedinac može da menja visinu uplate neograničen broj puta, a moguće su i jednokratne uplate, s tim što novac ne može da povuče sa svog računa pre navršenih 58 godina.

Snežana Ristanović, direktora Društva Rajfajzen Future, ističe da - što se pre počne sa ovim vidom štednje - moći će da se obezbedi kvalitetna privatna penzija.Porodica nasleđuje- Član fonda uplaćuje sredstva na svoj individualni račun kada i koliko može. Što se pre pojedinac opredeli za ovaj vid štednje, to će i visina privatne penzije biti veća. Ako u nekom trenutku član ne može da uplaćuje novac za privatnu penziju, ne trpi nikakve posledice. Ukoliko nastupi smrt člana fonda pre isteka ugovora, sredstva s njegovog individualnog računa prenose se imenovanim naslednicima - kaže Ristanovićeva.

NBSULOZI SIGURNIU Narodnoj banci Srbije ističu da imovina fonda ne može biti predmet prinudne naplate, zaloge, hipoteke ili stečajne mase društva za upravljanje ili kastodi banke.- Penzijski fond se ne može tretirati kao štedni račun u smislu da, kada se novac jednom uloži, ne postoji mogućnost da se sredstva podignu sve dok se ne ispuni propisana starosna granica od 58 godina - kažu u NBS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja