Dušan Bajatović: Ne dam fotelje!
Foto: Stefan Jokić

Direktor „Srbijagasa“ tvrdi da je iznad zakona

Dušan Bajatović: Ne dam fotelje!

InfoBiz -
On ne vidi ništa sporno u tome što istovremeno obavlja četiri funkcije iako je antikorupcijska agencija preporučila njegovu smenu

BEOGRAD - Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović nema nameru da se odrekne nijedne od četiri fotelje u kojima trenutno sedi, bez obzira na to što Agencija za borbu protiv korupcije traži njegovo razrešenje usled sukoba interesa.On tvrdi da njegova ostavka nije pitanje od nacionalnog interesa i uz osmeh tvrdi da je nezamenljiv.Podneo žalbu- Neću da se povučem da bih mogao da završim sve ovo što sam počeo - skladišta, gasovode, infrastrukturu „Srbijagasa“, da narod ne ostane bez posla - rekao je Bajatović na konferenciji posvećenoj desetogodišnjici rada tog javnog preduzeća. On je istakao da je svu dokumentaciju dao Agenciji, koja o tome odlučuje.- Neka oni o tome odlučuju, a kad postupak bude gotov, ja ću se izjasniti o tome. Ne mogu ja da tumačim nezavisna regulatorna tela, a mislim da ne potpadam pod taj zakon. To je i Skupština rekla, ali ako Agencija misli drugačije, o tome će odlučiti Vlada Srbije - rekao je Bajatović.Uprkos pokušaju da izbegne odgovor na pitanje koliko mesečno zarađuje u „Srbijagasu“ i na još četiri funkcije u nadzornim odborima gasnih preduzeća, Bajatović je na kraju ipak „položio račune“ novinarima.- Plata u „Srbijagasu“ mi je 1.500 evra, nadoknada u „Jugorosgasu“ 10.000 evra, a u Nadzornom odboru „Banatskog Dvora“ nešto više od 5.000 evra - rekao je Bajatović, ali izostavljajući da kaže kolika mu je plata u preduzeću „Južni tok Srbija“.Na opasku kako toliko funkcija može uspešno da obavlja, Bajatović je odgovorio hvaleći se:- Imamo li „Banatski Dvor“, imamo. Popravljamo li poslovne rezultate, popravljamo. Jesmo li uspeli da vratimo silne kredite, jesmo.Gas jeftiniji 10 odstoBajatović ističe da je Srbija gasno obezbeđena za predstojeću zimu i da je „Banatski Dvor“ spreman za novu grejnu sezonu.- Ako odnos dinara i evra ostane ovakav, sledeće godine će maloprodajna cena gasa pasti za 10 odsto, tačnije na 34 dinara po metru kubnom - istakao je on i dodao da je s „Gaspromom“ postignut dogovor o proširenju skladišta „Banatski Dvor“.

Ministar energetikeANTIĆ PODRŽAO BAJATOVIĆAMinistar energetike Aleksandar Antić naveo je da je „Srbijagas“ počeo da ostvaruje odlične rezultate i da su pred tom kompanijom najbolji dani. On je podsetio da je ta kompanija prošla kroz teške periode jer se preko nje vodila socijalna politika, kao i da je „Srbijagas“ morao da preuzima preduzeća u restrukturiranju.- Generalni direktor Bajatović mogao bi da bude generalni direktor polovine tih preduzeća u restrukturiranju - rekao je na energetskoj konferenciji povodom 10. godišnjice postojanja „Srbijagasa“.Na istom skupu je generalni direktor „Gasprom eksporta“ Elena Burmistrova istakla da će ta ruska kompanija uvek ostati pouzdan partner Srbije i da nikakvi „politički vetrovi“ ne mogu obustaviti rusku isporuku gasa Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track