DVA ARŠINA: Paketića nema za decu siromašnih činovnika, ali ima za Srbijagas i NBS!
Foto: Zorana

NEPRAVDA: Deda Mraz zabranjen u najmanje plaćenim službama

DVA ARŠINA: Paketića nema za decu siromašnih činovnika, ali ima za Srbijagas i NBS!

InfoBiz -
Mališani šalterskih i zdravstvenih radnika i učitelja neće dobiti poklone, dok ta zabrana ne važi za gubitaška javna preduzeća

BEOGRAD - Vlada Srbije zabranila je kupovinu paketića za decu zaposlenih u državnim službama gde su najniže plate, dok će novogodišnje darove ispod korporativne jelke naći jedino mališani radnika mahom javnih preduzeća i Narodne banke Srbije s natprosečnim primanjima.Tako je zbog manjka para u republičkom budžetu Vlada Srbije zabranila nabavku pakatića u svojim ministarstvima i stručnim službama, republičkom parlamentu, ali i u prosveti, zdravstvu i mnogim drugim institucijama koje se direktno finansiraju iz državne kase. Za razliku od njih, uredba o ukidanju poklona ne važi u mnogim javnim preduzećima, poput „Srbijagasa“ i „Elektrodistribucije Beograd“, a koja uprkos poslovnim gubicima zaposlenima isplaćuju velike plate s kojima i sami mogu bez problema da finansiraju novogodišnje paketiće.Paketića će biti i u TE „Nikola Tesla“ i Republičkom zavodu za statistiku, ali i u Narodnoj banci Srbije koja važi za najizdašnijeg poslodavca u državi. Mališani zaposlenih u ovoj instituciji, tačnije njih 186, zato će dobiti i najbogatije poklone od čak 8.800 dinara.

Ne mari za štednju... Dušan Bajatović, direktor „Srbijagasa“
Ne mari za štednju... Dušan Bajatović, direktor „Srbijagasa“

U Ministarstvu finansija smatraju da je ovakva podela dece na one kojima će Deda Mraz doneti poklone i na one kojima neće sasvim legalna jer se zabrana paketića ne odnosi na javna preduzeća. Sindikati ovih firmi, s druge strane, tvrde da na dečje darove imaju pravo i da je novac za paketiće sastavni deo njihovog kolektivnog ugovora.- Sindikat „Srbijagasa“ dobio je fond za novogodišnje poklone jer je to sastavni deo našeg kolektivnog ugovora. Ukoliko žele da ukinu ovu praksu, morala bi da se promeni ta stavka, na šta radnici ne bi pristali - poručuju iz tog sindikata.

U EDB kažu da paketiće ne deli kompanija, već sindikati iz kojih nezvanično saznajemo da će oko 800 njihove dece dobiti paket s igračkama vredan oko 6.000 dinara.- Radnici kažu da bi im taj novac bio korisniji za neke druge potrebe, ali u sindikatu to odbijaju. Nepoznato je i preko kog se nabavljaju igračke jer tender nije raspisan, pa se stvara prostor za različite manipulacije - kaže jedan od radnika EPS.

Nadzor javnih finansijaNAGRAĐUJU SE SAMO DECA BOGATIH Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija smatra da je štednja na paketićima besmislena.- Ta je mera primenjena u totalno pogrešnom smeru jer će biti nagrađena deca onih roditelja koja dobro zarađuju. To što će država na paketićima da uštedi je toliko minorno u odnosu na druge troškove. Na taj način se pravi podela među decom na bogatu i siromašnu - kaže Dobrašinović za Kurir.

ČinjeniceIMA SE, MOŽE SE- 8.800 dinara je vrednost paketića u NBS- 8.000 dinara je vrednost poklona u „Srbijagasu“- 6.000 dinara je vrednost paketića u EDB- 7.000 dinara je vrednost paketića u TE „Nikola Tesla“ i RZS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track